Κοίμηση Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου

1 Ιουνίου 2014

Μία εξόχως θλιβερή είδηση ήλθε να σκιάσει τη σημερινή Κυριακή των Αγίων Πατέρων: εκοιμήθη σε ηλικία 62 ετών ο σεβαστός γέρ. Μωυσής ο Αγιορείτης, γνωστός στα πέρατα της όπου γης Ορθοδοξίας για το ασκητικό του ήθος και για τον εμβριθή συγγραφικό του κάλαμο. Επιφανές τέκνο για 35 περίπου χρόνια της Αθωνικής Πολιτείας, 25 εκ των οποίων υπήρξε Γέροντας της Ι. Καλύβης Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Κουτλουμουσιανή Σκήτη του Αγ. Παντελεήμονος πλησίον των Καρυών.

nemw2

Στους εκκλησιαστικούς κύκλους ήταν από καιρό γνωστή η ασθένεια που από δεκαετίες τον ταλαιπωρούσε. Τους τελευταίους δε μήνες, η επιβάρυνση της κλονισμένης υγείας του και η εσπευσμένη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης θορύβησαν ιδιαίτερα τους απανταχού φίλους του. Σε όλα όμως αυτά τα χρόνια, οι προσωπικές του περιπέτειες, ο «σκώλωψ» της σαρκός, δεν είχε κάμψει το αγωνιστικό του φρόνημα ούτε κατέβαλε τη φιλόπονη διάθεσή του. Ακάματος εργάτης του Πνεύματος, άφησε στο χριστεπώνυμο πλήρωμα, πλήθος έργων εκκλησιαστικής σοφίας. Ιδιαιτέρως δε, ασχολούμενος με τον τομέα της αγιολογίας, έφερε τους πιστούς σε εγγύτητα και γνωριμία με το ήθος των Αγίων της Εκκλησίας μας.

Όντας ο ίδιος μεταμοσχευμένος και έχοντας σφυρηλατηθεί στο στάδιο του σωματικού πόνου και της άθλησης των αρετών, είχε αποκτήσει τη χάρη να διαθέτει ένα ύφος άμεσο και βιωματικό, δίχως κουραστική θεωρητικολογία, αλλά αρωματισμένο με την αθωνίτικη ευλογία.

Ως «Πεμπτουσία» συμμετέχουμε ολόψυχα στην κατά κόσμο θλίψη για την αποδημία του. Αισθανόμαστε όμως τιμή για τη χαρά που μας έδωσε, να συνεργαστεί πάλιν και πολλάκις μαζί μας, με ποικιλία άρθρων του, τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική περίοδο της παρουσίας μας. Προσευχόμαστε δε για τη συγκατάλεξή του στη χορεία των φίλων του Κυρίου και ελπίζουμε στη συμπερίληψή μας στις προς Αυτόν ικεσίες του.