Παραδοσιακή ενδυμασία και αμφίεση

28 Ιουλίου 2014

analekta 23 UP

Πολλοί λένε ότι η ενδυμασία είναι ο καθρέφτης όλης της ιστορίας του Ανθρώπου. Καθρέφτης του σώματος, της ψυχής και του πολιτισμού του. Η παραδοσιακή ενδυμασία των ελληνικών κοινοτήτων είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σημάδια του ελληνικού πολιτισμού. Είναι μαζί με την μουσική μας το στοιχείο εκείνο που μαρτυρεί και «εν σιωπή βοά» το αδιάκοπο και αδιάσπαστο του Ελληνικού Πολιτισμού από την αρχαιότητα ως το σήμερα. Υπάρχει πλουσιότατη βιβλιογραφία στο πεδίο της λαογραφίας σχετικά με την παραδοσιακή ενδυμασία και αμφίεση. Σίγουρα η έρευνα δεν έχει εξαντλήσει ούτε το περιεχόμενο ούτε τις δυνατότητές της.

Η Πεμπτουσία έχει δείξει επανειλημμένα την αγάπη της και την προτίμησή της στην ελληνική παράδοση. Πιστεύει στην αυθεντικότητα και την σημασία της. Για τους Έλληνες η παράδοση δεν είναι φολκλόρ. Είναι κατεξοχήν ζωή και τρόπος έκφρασης αυτής της ζωής. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αξίζει η διαφύλαξη και η συνέχειά της. Το στοίχημα είναι διπλό. Από τη μία πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι αυθεντικές πτυχές και διαστάσεις της παράδοσης ώστε να μην μεταβληθεί σε φολκλόρ. Από την άλλη πρέπει να παραμείνει ο ζωντανός χαρακτήρας της που θα επιτρέπει και στις νεώτερες γενιές να την εγκολπώνονται και να την θεωρούν κομμάτι του εαυτού τους ώστε να μην μετατραπεί σε υπόθεση ρετρό.

Στο πνεύμα αυτό η Πεμπτουσία στα 23α Ανάλεκτα παρουσιάζει επιλεγμένα κείμενα με αναφορά στην παραδοσιακή ενδυμασία και αμφίεση επιθυμώντας να συμβάλει με τον τρόπο αυτό στο να κερδηθεί το στοίχημα: Να μείνει η Παράδοσή μας πάντοτε αυθεντική και ζωντανή.

Ξεφυλλίστε τα ΑΝΑΛΕΚΤΑ εδώ