39α Αισχύλεια 2014

7 Αυγούστου 2014

Στις 10 Αυγούστου ανοίγουν την αυλαία τους τα φετινά 39α Αισχύλεια, που για άλλη μια χρονιά θα φέρουν τον αέρα της τέχνης και του πολιτισμού, στην πόλη της Ελευσίνας.  Το Φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος Ελευσίνας περιλαμβάνει θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές και εικαστικές εκδηλώσεις, καθώς στόχος του είναι να προβάλλει όλες τις μορφές της τέχνης.

palaio_elaiourgeio_fisarakis

Παλαιό Ελαιουργείο, φωτό 1

 Ειδικά φέτος τα Αισχύλεια έχουν διεθνή χαρακτήρα με την διοργάνωση της  έκθεσης του πρωτοπόρου της Arte Povera, Michelangelo Pistoletto. (Arte Povera σημαίνει φτωχή, απογυμνωμένη τέχνη.  Πρόκειται για έναν όρο που επινόησε ο ιταλός κριτικός Τζερμάνο Τσελάντ, στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα. Χαρακτηριστικά του κινήματος είναι η αντιτεχνολογική στάση, η εξαίρεση της φωτογραφίας και η ιδιόμορφη σχέση της Arte Povera, με τα υλικά και τις διαδικασίες παραγωγής. Από τους εκπροσώπους της σχολής αυτής, ο Έλληνας Γιάννης Κουνέλης.)[1]

Michelangelo Pistoletto photo

Michelangelo Pistoletto

 

 Η έκθεση θα εγκαινιασθεί στις 30 Αυγούστου στο Παλαιό Ελαιουργείο όπου πραγματοποιείται και το σύνολο των κύριων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Ο Ιταλός καλλιτέχνης θα παρουσιάσει δύο  κατασκευές, ειδικά για μεγάλους χώρους, εμπνευσμένες και σχεδιασμένες για το ελληνικό περιβάλλον.  Επανασυνδέοντας τα ερείπια του παρελθόντος με αυτά του σήμερα, τον αρχαίο μύθο με την καθημερινότητα, τον άνθρωπο με το θείο, ο καλλιτέχνης αναμένεται να αφήσει ένα σημάδι στοχευμένο στο χώρο των «Αισχυλείων». Την επιμέλεια της έκθεσης, που διαρκεί ως τις 5 Οκτωβρίου, έχει η Ιταλίδα κριτικός τέχνης και συγγραφέας  Manuela Gandini.

Στις 30 Αυγούστου εγκαινιάζεται και η έκθεση της Μαίρης Ζυγούρη, που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», επίσης μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Την ίδια περίοδο, η Ελληνίδα καλλιτέχνης Μαίρη Ζυγούρη θα οργανώσει δράσεις από τον Κεραμεικό μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της  Ελευσίνας.

MAIRH ZYGOYRH

Μαίρη Ζυγούρη

 

 Τα Αισχύλεια 2014 περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους 28 εκδηλώσεις, από τις οποίες 8 θεατρικές, 10 μουσικές, 1 ομιλία, καθώς και μία βδομάδα ελληνικού κινηματογράφου από τις 22-28 Σεπτεμβρίου με 7 προβολές ταινιών σκηνοθετών του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και  2 εικαστικές εκδηλώσεις.  Τέλος στο πλαίσιο της επιτυχημένης διοργάνωσης  «Σύγχρονη Θεατρική Δημιουργία» η οποία είναι μέρος των Αισχυλείων και πραγματοποιείται από τις 12 έως τις 29 Ιουλίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο, αναβαίνουν εννέα θεατρικές παραστάσεις που συνοψίζουν νέες τάσεις και αξιόλογες προτάσεις στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Rempoutsika

Ευανθία Ρεμπούτσικα

 

 Την Κυριακή 10 Αυγούστου, ξεκινούν τα Αισχύλεια με την Ευανθία Ρεμπούτσικα που εμφανίζεται στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας. Πρόκειται για μια παράσταση, με μουσικές γεννημένες μέσα από εικόνες. Με μουσικές από τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο. Με μουσικές γεμάτες χρώματα κι αρώματα Ανατολής και Δύσης.

Από το «Αστέρι κι η ευχή», τις «Μικρές ιστορίες» ως την Κωνσταντινούπολη με την «Πολίτικη Κουζίνα» και πολλές άλλες γνωστές επιτυχίες της, με τη συνοδεία οργάνων όπως, κανονάκι, άρπα, τρομπέτα, πιάνο, κοντραμπάσο, τύμπανα,  η Ευανθία Ρεμπούτσικα με το κόκκινο βιολί της, θα οδηγήσει το κοινό σε ένα ονειρεμένο ταξίδι, μέσα από τις εικόνες που γεννάει η μουσική της.

H Eyanthia me tous mousikous tis

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα με τους μουσικούς της

 

 Μεταξύ των εκδηλώσεων που περιλαμβάνονται στα φετινά Αισχύλεια, επιλέγουμε τις εξής:

Τετάρτη 27 Αυγούστου

 «Αίας» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.

AIAS athosdanellis

Αίας. Άθως Δανέλλης

 

Πέμπτη 28 Αυγούστου

«Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

PHOTO_PERSES_

Πέρσες

 

Σάββατο  30  Αυγούστου 2014

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης Michelangelo Pistoletto στο Παλαιό Ελαιουργείo.

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης Μαίρης Ζυγούρη στο Πολιτιστικό  Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος.

Κυριακή 31 Αυγούστου

«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γ. Κακλέα.  Πρωταγωνιστούν: Φάνης Μουρατίδης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Πάνος Βλάχος, Γιάννης Ζουγανέλης κ.α.

batraxoi photo 2

Βάτραχοι

 

Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου

Συναυλία των Πρωτοψάλτη-Αρβανιτάκη.

Protopsalti

Α. Πρωτοψάλτη – Ε. Αρβανιτάκη

 

Τετάρτη 3  Σεπτεμβρίου

«Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.

Κυριακή  7  Σεπτεμβρίου  

 «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου

Παραδοσιακό Θέατρο της Κίνας από την Όπερα του Πεκίνου.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου

Παιδικό Θέατρο «Το μαγικό κλειδί» σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη βασισμένο στο παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα
«Η καρδιά της βασιλοπούλας».

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου

Μουσική βραδιά με τον Ηλία  Λιούγκο σε τραγούδια Μάνου Χατζιδάκι. Συνοδεύει στο πιάνο και τραγουδά η Δέσποινα Στεφανίδου.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου

 Συναυλία των Θάνου Μικρούτσικου, Γιάννη Κότσιρα και Ρίτας Αντωνοπούλου.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου

 Συναυλία των Μίλτου Πασχαλίδη-Χρήστου Θηβαίου.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Μουσική βραδιά Jazz Trio M.O.T.He. (Music Of the Heart).

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου

«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», Γιάροσλαβ Χάσεκ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Θεοδώρου.

PALAIO ELAIOYRGEIO 2

Παλαιό Ελαιουργείο, φωτό 2

Κατερίνα Χουζούρη

 

 



[1] Foster H., Krauss R., Bois Y-A., Buchloh B., 2007, Η Τέχνη από το 1900, εκδ. Επίκεντρο, Αθήνα