4ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού

5 Αυγούστου 2014

Σε πείσμα των καιρών και των προβλημάτων που προκάλεσε η οικονομική κρίση, πολλά είναι τα φεστιβάλ του καλοκαιριού, που ξεπερνούν τις δυσκολίες και προσφέρουν στους κατοίκους μικρών τοπικών κοινωνιών και στους επισκέπτες τους, την ευκαιρία να αποκτήσουν την πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά, όπως είναι η μουσική.  Η  Μουσική Δωματίου, είναι ένα είδος, «δύσκολο», για ένα ευρύ ακροατήριο.  Ωστόσο, ένα κλασικό ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων, ένα σύνολο επαγγελματιών μουσικών από όλα τα μέρη της γης, σε συνδυασμό με τα πανέμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού, κάνουν τη διαφορά!

Το 4ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, ξεκινάει τις συναυλίες του από το αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού, τις Σπέτσες, όπου δόθηκε η πρώτη συναυλία. Από τις 4 Αυγούστου μέχρι  και τις 10 Αυγούστου, το σύνολο Leondari θα παρουσιάσει έξι συνολικά συναυλίες στις Σπέτσες, τον Πόρο, την Ύδρα και τον Γαλατά, με πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα από την μπαρόκ, τη ρομαντική μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Το φετινό, 4o φεστιβάλ, πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το  πρόγραμμα επικεντρώνεται γύρω από  δύο αριστουργήματα της ρομαντικής περιόδου, το Κουιντέτο για Πιάνο, έργο 81, του Antonin Dvořák και το Σεξτέτο για Έγχορδα, έργο 18, του Johannes Brahms.

Leondari Ensemble ©Saronic Festival 2013

Leondari Ensemble ©Saronic Festival 2013

Σκοπός του συνόλου Leondari είναι, με όχημα  την κοινή αγάπη των καλλιτεχνών  για την μουσική δωματίου, να μεταφέρει  στις μικρές, τοπικές κοινωνίες της περιοχής, ένα κλασικό ρεπερτόριο υψηλών απαιτήσεων. Αυτή η μαγιά δημιουργεί και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που παρασύρει κοινό και μουσικούς, σε ένα φεστιβάλ μοναδικό στο είδος του.

Το σύνολο Leondari αποτελείται από νέους επαγγελματίες μουσικούς από όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία, που συνεργάζονται με τις σημαντικότερες ορχήστρες, όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Σύνολο ARC, την Ορχήστρα Δωματίου της Βρετανίας και το Πιάνο Τρίο της Βιέννης. Φέτος το φεστιβάλ φιλοξενεί τον διακεκριμένο Καναδό παιδαγωγό, ιδρυτικό μέλος του ZebraStringTrio, και πρώην κορυφαίο βιολίστα της Βασιλικής Ορχήστρας του Concertgebouw του Άμστερνταμ, Steven Dann.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές είναι ο  βιολονίστας Γιάννης Αγρανιώτης και ο Αυστραλός βιολίστας, Francis Kefford. Ο Γιάννης Αγρανιώτης έχει εμφανιστεί σε όλους τα σημαντικούς συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας και σε ευρωπαϊκές χώρες ως σολίστ, αλλά και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου. Είναι συνεργάτης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο Francis Kefford πρωτοπαρουσίασε την Ελεγεία για σόλο βιόλα και ορχήστρα εγχόρδων, του Αυστραλού συνθέτη Peter Sculthorpe, στο Angel Place Recital Hall, του Sydney και  συνεργάζεται συχνά με κορυφαίες βρετανικές ορχήστρες, όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, την Όπερα του Covent Garden και την Ορχήστρα Δωματίου της Βρετανίας.

Το σύνολο Leondari αποτελείται από τους: 

Benjamin Bowman, έναν από τους πιο δυναμικούς και πολύπλευρους μουσικούς του Καναδά, Bogdan Božović βιολιστή τουVienna Piano Τrio, James Barralet  καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Whittington Chamber Music Festival της Βρετανίας, Rebekka Markowski η οποία συνεργάζεται συχνά με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και Caspar Frantz, ο οποίος είναι διευθυντής του σύγχρονου φεστιβάλ μουσικής Zeitkunst του Βερολίνου και καλλιτεχνικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού. Φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά, ο Αλέξανδρος Γιοβάνο, απόφοιτος της ακαδημίας HannsEisler του Βερολίνου, ο οποίος απέσπασε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό «Νέοι Σολίστ- Νέοι Καλλιτέχνες» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.  Επίσης, φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες είναι ο Αυστριακός βιολίστας Manuel Hofer, κορυφαίος της Ορχήστρας Δωματίου της Στουτγάρδης, ο Γερμανο-καναδός τσελίστας David Eggert και η Κορεάτισα βιολονίστρια Υoung Yoon, οι οποίοι είναι και οι τρείς δραστήριοι σολίστ και μέλη του Trio Grisart με βάση το Βερολίνο.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Χθες στις Σπέτσες και στο Ξενοδοχείο Ποσειδώνιο, ακούστηκαν τα έργα:

Πιάνο Τρίο αρ. 39  του Joseph Haydn HobXV/25  «GypsyTrio»

Αγγλική Σουίτα αρ. 1 σε Λα μείζονα, BWV806, J. SBach/ F.J.Kefford

Πιάνο Τρίο αρ.3  έργο 101 του Johannes Brahms

Σήμερα, Τρίτη 5 Αυγούστου, στον  Πόρο  – Αμφιθέατρο Συγγρού, θα ακουστούν τα έργα:

Αγγλική Σουίτα αρ. 1 σε Λα μείζονα, BWV806, J. SBach/ F.J.Kefford

Ψάπφα, Ιάννης Ξενάκης

Σεξτέτο για Έγχορδα αρ.1 σε Σι ύφεση Μείζονα έργο 18 του Johannes Brahms

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, στην  Ύδρα – Ξενοδοχείο Bratsera, θα ακουστούν τα έργα:

Σεξτέτο για Έγχορδα αρ.1 σε Σι ύφεση Μείζονα έργο 18 του Johannes Brahms

Κουιντέτο για Πιάνο αρ.2 σε Λα μείζονα, έργο 81 Antonin Dvorak

Την Παρασκευή 8 Αυγούστου, στον Πόρο – Αμφιθέατρο Συγγρού, θα ακουστούν τα έργα:

Κουιντέτο για έγχορδα  αρ. 2 σε Σι ύφεση μείζονα, έργο 87 F. Medelssohn-Bartholdy (1809-1847)

Εξαϋλωμένη Νύχτα, έργο 4 Arnold Schoenberg

To Σάββατο 9 Αυγούστου, στην Ύδρα – Ξενοδοχείο Bratsera, θα ακουστούν τα έργα:

Πιάνο Τρίο αρ. 39  του Joseph Haydn Hob. XV/25 «GypsyTrio»

Αγγλική Σουίτα αρ. 1 σε Λα μείζονα, BWV806, J. S Bach/ F.J.Kefford

Εξαϋλωμένη Νύχτα, έργο 4 Arnold Schoenberg

Την Κυριακή 10  Αυγούστου, στον Γαλατά – Γυμνάσιο, θα ακουστούν τα έργα:

Σεξτέτο για Έγχορδα αρ.1 σε Σι ύφεση Μείζονα έργο 18 του Johannes Brahms

Κουιντέτο για Πιάνο αρ.2 σε Λα μείζονα, έργο 81 Antonin Dvořák 

 

Κατερίνα Χουζούρη