Η Cappella Romana στο Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής Ουτρέχτης

19 Σεπτεμβρίου 2014

To Φεστιβάλ  που επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο και την ποιότητα  και έδωσε τόπο στην μουσική πολυμορφία είναι ο γενικός απολογισμός του Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής Oudemuziek (Early Music Festival), που έλαβε χώρα  στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας.

romana1

Πρόκειται για το μοναδικό Φεστιβάλ που διαθέτει πάνω από 120 συναυλίες σε 45 χώρους στο παλιό κέντρο της Ουτρέχτης. Δείγμα της σημαντικής παρουσίας του στο καλλιτεχνικό στερέωμα είναι η συμμετοχή αναγνωρισμένων χορωδιακών συνόλων όπως αυτά που συμμετείχαν στην περσινή διοργάνωση, Stile Antico, Sequentia, Concerto Italiano,  Χορωδία ΕΡΤ, και το Huelgas Ensembl.

romana4

Στο φετινό Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να εμφανιστεί η Cappella Romana και να παρουσιάσει το μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Άλωση της Πόλης»Η  σκηνοθεσία είναι του Alexander Lingas διευθυντή της Capela Romana. To έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2002 μόλις λίγους μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.

romana3

Το πρόγραμμα «Η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως» περιελάμβανε βυζαντινά μελωδήματα της εποχής της άλωσης, όπως αυτά του Μανουήλ Χρυσάφη συγχρόνου της εποχής της αλώσεως, και  συνθέματα από τον πιο σημαντικό συνθέτη της Δύσης του 15ου αιώνα, Guillaume Dufay, υπό το πρίσμα μιας αντιστικτικής ματιάς ανατολικής και δυτικής αισθητικής. Η επιτυχία της ερμηνείας της Cappella Romana υπήρξε μεγάλη  και οι εντυπώσεις που άφησε άριστες, εμπλέκοντας το κοινό με τη μουσική της κοινής χριστιανικής κληρονομιάς.