Πλατωνικά Ριζώματα στη Σύγχρονη Μουσική

16 Σεπτεμβρίου 2014

platonas2

Αφιέρωμα στην Πλατωνική θεώρηση της μαθηματικής δομής της μουσικής, με τίτλο «Πλατωνικά Ριζώματα στη Σύγχρονη Μουσική» πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014, στο υπαίθριο θέατρο στην Ακαδημία Πλάτωνος.

akadimia-platonos

Ο υπαίθριος χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος

 Η ημερίδα «Πλατωνικά Ριζώματα στη Σύγχρονη Μουσική»  αποτελεί ένα φόρο τιμής στη συνεισφορά του Πλάτωνα στη διατύπωση της Ιδέας περί των μαθηματικών βάσεων της Μουσικής όπως αυτή διατυπώνεται στον Τίμαιο, στην Πολιτεία και τους Νόμους. Αφορά δε στην επίδραση της εν λόγω πλατωνικής ιδέας στο έργο συνθετών της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας όπως οι Ιάννης Ξενάκης, Ανέστης Λογοθέτης, κ.α.

Εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της Σύγχρονης μουσικής δημιουργίας με υπολογιστές και μουσικής πληροφορικής,θα μιλήσουν στην ημερίδα όπως οι J.C.Risset, J.Chowning, C.Barlow, C.Lippe, P.Nelson, M.Solomos, M.Novak, G.Assayag, A.Discipio, A.Marsden. Τη συζήτηση συντονίζουν οι Αναστασία Γεωργάκη(Επίκουρη καθηγήτρια, ΕΚΠΑ) και Ιάννης Ζάννος (Αναπλ. Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Iannis_Xenakis

Ιάννης Ξενάκης

Θα ακολουθήσει ακρόαση έργων, συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί το έργο του Ιάννη Ξενάκη “Ο Μύθος του Ηρός” (1977-1978) που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενασχόλησης του Ξενάκη με αρχαία ελληνικά, μυθολογικά και φιλοσοφικά θέματα. Σχετίζεται δε απευθείας με τον Πλάτωνα δεδομένου ότι αποτελεί μια αναφορά στο μύθο του Ηρός όπως αυτός εξιστορείται στην Πολιτεία. Επιπλέον, είναι εμπνευσμένη και από άλλα έργα φιλοσοφίας όπως το Σκέψεις (Pensées) του Blaise Pascal καθώς και από ζητήματα Φυσικής όπως για παράδειγμα το φαινόμενο των υπερκαινοφανών αστέρων (supernova).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ΕΛΚΕ  στο πλαίσιο της Πράξης «Ακαδηµία Πλάτωνος – Ανάπτυξη της Γνώσης και Καινοτόµων Ιδεών», η οποία υλοποιείται µέσω του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και ∆ια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο) και από Εθνικούς Πόρους.