Προσβάσιμη σελίδα

Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο

Η Μεταρρύθμιση των Τριών Διδασκάλων Χρυσάνθου εκ Μαδύτων Αρχιεπισκόπου Δυρραχίου, Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος και Γρηγορίου Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. στην Κωνσταντινούπολη το 1814, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ελληνικής μουσικής και της ανατολικής εκκλησιαστικής και κοσμικής μουσικής γενικότερα. Στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου του 1814 θα πραγματοποιηθεί διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η Βυζαντινή Μουσική μέσα από την Νέα Μέθοδο Γραφής (1814-2014). Καθιέρωση – Προβληματισμοί – Προοπτικές»,  στις 30 Οκτωβρίου με 1η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ, το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου.

afisa1

Κύριοι άξονες του συνεδρίου, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή, είναι η πρέπουσα τιμή και προβολή του θεωρητικού, εξηγητικού, μελουργικού και διδακτικού έργου των Τριών Διδασκάλων, η παρουσίαση μουσικολογικών και ψαλτικών προβληματισμών που προέκυψαν από την καθιέρωση της Νέας Μεθόδου μέχρι σήμερα, και η ανάδειξη προοπτικών που ανοίγονται, 200 χρόνια μετά την Μεταρρύθμιση, τόσο σε πρακτικό, λειτουργικό και καλλιτεχνικό, όσο και σε θεωρητικό και επιστημονικό επίπεδο, για τη χρήση της Νέας Μεθόδου στα ευρύτερα συμφραζόμενα των νέων δυνατοτήτων επικοινωνίας και ενημέρωσης, αρχειοθέτησης και επεξεργασίας δεδομένων. 

taliadoros2

Ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαρίλάος Ταλιαδώρος.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου στις 30 Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση του τόμου «Εισαγωγή Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος», από τον Εμμανουήλ Γιαννόπουλο Λέκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Πρόκειται για έκδοση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, που περιέχει DVD με ανέκδοτες αυτόγραφες Εισαγωγές του Χουρμουζίου και μουσικές συνθέσεις του, ψαλλόμενες από Πρωτοψάλτες της Θεσσαλονίκης.  Εν συνεχεία ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Βατοπαιδίου, Γέρων Εφραίμ, θα ομιλήσει με θέμα: «Η ψαλτική τέχνη στην θεία λατρεία».

Από καλλιτεχνικής πλευράς την ίδια ημέρα, χορός αγιορειτών πατέρων αποτελούμενος από τους Δανηιλαίους μοναχούς Γέροντα Δανιήλ και Γέροντα Στέφανο,  και τον Γέροντα Δαμασκηνό και ιερομόναχο Θεοδόσιος από τη Νέα Σκήτη, θα ψάλει μέλη των Τριών Διδασκάλων κατά το ύφος της αγιορειτικής παραδόσεως. Το ιστορικό Σωματείο Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαριλάου Ταλιαδώρου με τη σειρά του θα παρουσιάσει μέλη των εφευρετών της Νέας Μεθόδου. Τη Παρασκευή και το Σάββατο το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει, επιστημονικές ανακοινώσεις μουσικολόγων και ερευνητών της ψαλτικής τέχνης.

buka1

Η βυζαντινή χορωδία “ΘΡΟΝΟΣ” του Πατριαρχείου Ρουμανίας, με χοράρχη τον Αρχιδιάκονο π. Mihail Buca.

Σημαντικό γεγονός επίσης είναι παρουσία της βυζαντινής χορωδίας “ΘΡΟΝΟΣ” του Πατριαρχείου Ρουμανίας, με χοράρχη τον Αρχιδιάκονο π. Mihail Buca  η οποία θα ψάλει μέλη των Τριών Δασκάλων, καθώς και ρουμάνων εξηγητών. Για τη λήξη του συνεδρίου προβλέπεται συναυλία εξωτερικής μουσικής με έργα Ρωμηών Συνθετών της Κωνσταντινούπολης μέσα από τη σημειογραφία της Νέας Μεθόδου.

afisa2

Το συνέδριο πραγματοποιείται στην πόλη, όπου διαχρονικά η ψαλτική κατέχει σημαντική θέση και δέχθηκε γόνιμη επίδραση από την μοναστική αγιορείτικη ψαλτική παράδοση και το πατριαρχικό ύφος ψαλτικής. Εκτιμάται ότι το συνέδριο, υπό αυτές τις προϋποθέσεις και την άψογη οργάνωση από την επιστημονική επιτροπή και τους συνδιοργανωτές, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή πολλών μουσικοφίλων και θα αποτελέσει σταθμό για τα  μουσικολογικά και ψαλτικά πράγματα.

Λεπτομέρειες και εγγραφές στο συνέδριο βλέπε εδώ.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής E’ Νηστειών (21/04/2024)
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')