Η ρουμανική βυζαντινή χορωδία «ΘΡΟΝΟΣ» στη Θεσσαλονίκη

24 Οκτωβρίου 2014

buka3

Εκλεκτός καλεσμένος του Μουσικολογικού και Ψαλτικού Συνεδρίου που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου είναι ο ρουμανικός βυζαντινός χορός «Θρόνος» του Πατριαρχείου Ρουμανίας υπό την διεύθυνση του αρχιδιακόνου Mihail Bucă. Η συναυλία της χορωδίας αναμένεται να αποτελέσει ιδιαίτερο γεγονός των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της νέας μεθόδου μουσικής σημειογραφίας της βυζαντινής μουσικής.

Η χορωδία «Θρόνος» κοσμεί τα αναλόγια του Καθεδρικού ναού του Πατριαρχείου της Ρουμανίας με Πρωτοψάλτη τον π. Mihail Bucăκαι με μέλη της κυρίως θεολόγους φοιτητές. Συμμετείχε σε διάφορες εκκλησιαστικὲς εκδηλώσεις, συναυλίες και ηχογραφήσεις με αποτέλεσμα να είναι το πρότυπο για τις χορωδίες ψαλτικής σε όλες τις πόλεις της Ρουμανίας συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη συνέχιση της μουσικής παράδοσης της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Ειδικότερα, τα τελευταία επτά χρόνια η Χορωδία «Θρόνος» του καθεδρικού ναού του Πατριαρχείου έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες βυζαντινής μουσικής τόσο στη Ρουμανία όσο και στο εξωτερικό, έχει ηχογραφήσει πολλά CD’s, με αποτέλεσμα η φήμη της να ξεπεράσει τα σύνορα της Ρουμανίας. Τον Δεκέμβριο του 2013, για το σύνολο των δραστηριοτήτων της τη χρονιά αυτή, απονεμήθηκε στη Χορωδία το Μετάλλιο Sanctus Stephanus Magnus από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.

Το πρόγραμμα της συναυλίας της την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Φολοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στις 20:00 έχει ως εξής:

  1. «Σῶμα Χριστοῦ», Κοινωνικὸν του Πάσχα, μέλος Γρηγορίου Πρωτοψάλτου, ήχος τέταρτος, Δι.
  1. «Δόξα σοι τῷ δείξαντι τὸ φῶς», Δοξολογία, μέλος Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, ήχος βαρύς, Ζω.
  1. «Αἱ γενεαὶ πᾶσαι», οκτάηχο Μάθημα, μέλος Macarie Ieromonahul.
  1. «Ἀπειρόγαμε Νύμφη», Θεοτοκίον που ψάλλεται μετά τον Πολυέλεο στην ρουμανική παράδοση, μέλος Ştefanache Popescu, ήχος πλάγιος του τετάρτου.
  1. «Ἐπὶ τῶν ποταμῶν Βαβυλῶνος», Πολυέλεος (στίχοι), μέλος Visarion Ieromonahul, ήχος τρίτος.
  1. «Ξενίας δεσποτικῆς καὶ ἀθανάτου τραπέζης», Ειρμὸς της θ´ ωδής του κανόνα της Μεγάλης Πέμπτης, αντί του Ἄξιόν ἐστιν της Θείας Λειτουργίας του Μ. Βασιλείου, μέλος Anton Pann, ήχος πλάγιος του πρώτου.

 

Λεπτομέρειες για το Συνέδριο και τις Συναυλίες βλέπε εδώ