Σιρανό ντε Μπερζεράκ στο θέατρο Πάνθεον

30 Οκτωβρίου 2014

Με την παράσταση Σιρανό ντε Μπερζεράκ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα , το Θέατρο Πάνθεον εγκαινιάζει την πρώτη περίοδο της θεατρικής του λειτουργίας φέτος τον Οκτώβριο.

syrano
Ο Σιρανό ντε Μπερζεράκ, αν και Γάλλος θεατρικός συγγραφέας που διακρίθηκε για το περίκομψο, εύθυμο ύφος του και τις παράξενες αφηγήσεις του περί φανταστικών ταξιδιών,-με αυτές έθετε υπό συζήτηση την αριστοτελική παράδοση-, έγινε διάσημος από την επιτυχημένη ηρωϊκή κωμωδία με τίτλο το όνομά του, που έγραψε ο Εντμόν Ροστάν και ανέβηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1897.

Ο Ροστάν εμπνεύστηκε τον ήρωα αυτού του έξοχου θεατρικού του έργου από τον συγγραφέα, αλλά όσα αναφέρονται στο έργο δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά περιστατικά της ζωής του Σιρανό ντε Μπερζεράκ.

Πρόκειται για μια ιστορία για την ομορφιά της ψυχής του ανθρώπου που μπορεί να νικήσει κάθε εξωτερική ατέλεια. Είναι μια περιπέτεια σ’έναν κόσμο γεμάτο αγάπη και ευαισθησία, μ’έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες…

Στη σκηνή μαζί με τους ηθοποιούς θα βρίσκεται η Ευανθία Ρεμπούτσικα παρέα με τους μουσικούς της, για να συνοδεύει μουσικά ως ερμηνεύτρια, αλλά και ως συνθέτης συναισθήματα και δράση, προσθέτοντας στη συγκίνηση, τον ηρωισμό και το χιούμορ που διαπνέουν το έργο.

sirano3
Η υπόθεση

Ο ποιητής Σιρανό είναι ερωτευμένος με τη Ρωξάνη αλλά δεν τολμά να της τ’ ομολογήσει. Ο Κριστιάν τολμά αλλά με τη βοήθεια του Σιρανό. Ο αντίζηλος του Κριστιάν στον έρωτα της Ρωξάνης, Ντε Γκις, στέλνει τον τελευταίο στον πόλεμο… Μεσολαβεί ένα μεγάλο ταξίδι και μια σειρά γεγονότων μέχρι η Ρωξάνη να διαπιστώσει πως ο Σιρανό ήταν αυτός που πάντα αγαπούσε…

Ο Γιάννης Κακλέας καταπιάστηκε με αυτό το κείμενο που μιλά για τη διαφορετικότητα, την ομορφιά και την ασχήμια, την καλοσύνη και την κακία, για την αυτοθυσία, αλλά κυρίως για την αληθινή αγάπη παρουσιάζοντας πρώτη φορά πέρυσι κατά την περίοδο 2013-2014 το “Σιρανό ντε Μπερζεράκ” δουλεύοντας πάνω στην έξοχη μετάφραση της Λουΐζας Μητσάκου.

sirano4

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Λουΐζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία/δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Εύα Νάθενα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Χορογραφίες: Χρήστος Παπαδόπουλος
Σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Σμαράγδα Καρύδη, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου
Μαζί τους οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Ζιάζιαρης, Κορίνα Θεοδωρίδου, Γεωργία Καλλέργη, Θάνος Kοντογιώργης, Λάμπρος Κτεναβός, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Θάνος Μπίρκος, Κωστής Μπούντας, Σωτήρης Ντούμας, Στέλιος Ξανθουδάκης, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νίκος Παπαδομιχελάκης, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Αντώνης Στρούζας,  Στράτος Τρογκάνης, Αγγελική Τρομπούκη, Νεκτάριος Φαρμάκης, Θανάσης Χαλκιάς, Έλενα Χαραλαμπούδη

Επί σκηνής η Ευανθία Ρεμπούτσικα στο βιολί .
Μαζί της οι μουσικοί: Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν), Ανδρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο), Βασίλης Νιτσάκης (κοντραμπάσο), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα), Θοδωρής Ματούλας (άρπα)

Από 17 Οκτωβρίου 2014

Tετάρτη έως και Σάββατο στις 20:30 & Κυριακή στις 20:00