Η Elena Murariu στην Αθήνα

10 Νοεμβρίου 2014
Elena Murariu stp

Elena Murariu

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 300 χρόνων από το θάνατο του Αγίου Ηγεμόνος Constantin Brancoveanu (1654-1714), στη Ρουμανία φέτος εορτάζεται το έτος Brancoveanou. Δεν πρόκειται μόνον για έναν Άγιο Μάρτυρα. Ήταν κυβερνήτης της Ρουμανίας και τιμάται και ως προστάτης των τεχνών και του πνεύματος.

ergo tis Elena Murariu, foto1

Έργο της Elena Murariu

 Στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης – Θησείο, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου στις 19.00 μ.μ. θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από μία έκθεση εικαστικών έργων της Elena Murariu, να γνωρίσουμε τον Άγιο Κωνσταντίνο Μπρινκοβεάνου.[1] Συνδιοργανωτές της έκθεσης, που θα διαρκέσει από 20 – 27 Νοεμβρίου είναι, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα.

ergo tis Elena Murariu, foto 2 jpg

Έργο της Elena Murariu

 Η Elena Murariu σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο των Τεχνών στο Βουκουρέστι και έχει ειδικευτεί στην αποκατάσταση των τοιχογραφιών στο ICCROM της Ρώμης. Εργάζεται ως συντηρήτρια τοιχογραφίας σε ιστορικά μνημεία. Είναι μία σύγχρονη εικαστικός, σαφώς επηρεασμένη από τη βυζαντινή παράδοση -την οποία έχει αφομοιώσει δημιουργικά και όχι στατικά, στο καλλιτεχνικό της έργο- και τη μοντέρνα τέχνη. Τα έργα της αναφέρονται σε πρότυπα και παραδείγματα που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην παράδοση και εμπλουτίζονται με νέες εικόνες στις μορφές νέων αγίων.

-foto-Lucian-Muntean- 2

Φωτο Lucian-Muntean. Από παλαιότερη έκθεση της Elena Murariu

 Η Elena Murariu[2] συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ η δουλειά της έχει αναγνωριστεί με πολλά βραβεία στον τομέα της αποκατάστασης των έργων, αλλά και της σύγχρονης εκκλησιαστικής τέχνης.

Κατερίνα Χουζούρη

[1] Περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και τον μαρτυρικό θάνατο των Αγίων Νεομαρτύρων Ηγεμόνος Κωνσταντίνου Μπρινκοβεάνου και των υιών του, μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος στη διεύθυνση www.diakonima.gr/2009/08/15/brincoveanu2.

[2] www.icoane.arts.ro