Ο Κ.Π. Καβάφης σε γραφή braille

23 Νοεμβρίου 2014

KAVAFIS

Το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση, σε συνεργασία με το Κέντρο Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών (ΚΕΑΤ), προχώρησε στην έκδοση ανθολογίας των ποιημάτων του Κ.Π. Καβάφη σε γραφή braille. 

Η ανθολογία είναι η πρώτη του είδους της και αποτελεί μια πολύ σημαντική έκδοση, η οποία πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για ανάλογες πρωτοβουλίες. Η κίνηση αυτή έρχεται να αναπληρώσει σε μερικό βαθμό την έλλειψη βιβλίων ποίησης για μη βλέποντες.

Τα αντίτυπα θα διατεθούν σε βλέποντες και μη βλέποντες από τη Στέγη και το ΚΕΑΤ προσκαλώντας όσους δεν γνωρίζουν αυτή την απτική γλώσσα να έρθουν σε επαφή μαζί της.

KAVAFIS_LOGO_site

Η λίστα των ποιημάτων τα οποία μεταγράφηκαν σε braille είναι η ακόλουθη:

Όσο μπορείς, Ιθάκη, Περιμένοντας τους βαρβάρους, Τείχη, Μέρες του 1903, Εις τα περίχωρα της Aντιοχείας, Μύρης Αλεξάνδρεια του 340 μ. Χ., Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Η διορία του Νέρωνος, Η Σατραπεία, Η πόλις, Θερμοπύλες, Τρώες, Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης, Επέστρεφε, Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.

Αρχείο Καβάφη
Ακαδημαϊκός σύμβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς
Σχεδιασμός δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Project manager: Θοδωρής Χιώτης

To επεξηγηματικό βίντεο που ακολουθεί προβάλλει την διαδικασία παραγωγής της ανθολογίας Καβάφη, δημιουργία του Αρχείου Καβάφη και του Ιδρύματος Ωνάση.