Τα κράτη της Νότιας Αμερικής

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Γνωρίζεις ήδη ότι η ήπειρος της Αμερικής είναι διακριτά χωρισμένη σε Βόρεια και Νότια Αμερική. pizzaro_mesaΗ Νότια Αμερική, μαζί με κάποια κράτη της Κεντρικής, ονομάζεται και Λατινική Αμερική. Εδώ κατοικούν κυρίως απόγονοι των Ισπανών και των Πορτογάλων, που έφθασαν πριν από 500 περίπου χρόνια και κυριάρχησαν στην ήπειρο, εξαφανίζοντας ουσιαστικά τους ιθαγενείς πληθυσμούς.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο. Όταν ήρθαν εδώ οι Ισπανοί, τον 16ο αιώνα, ο σπουδαιότερος πολιτισμός ήταν αυτός των Ίνκας , που είχαν το βασίλειο τους στο σημερινό Περού. Μέσα σε έναν αιώνα περίπου ο πολιτισμός αυτός έπαψε να υπάρχει.

Machu_Picchu_mesaΤο μεγαλύτερο κράτος της Νότιας Αμερικής, σε έκταση και πληθυσμό, είναι η Βραζιλία. Η έκτασή της αποτελεί το 1/3 όλης της έκτασης της Νότιας Αμερικής. Στο κράτος αυτό ζουν απόγονοι Πορτογάλων αλλά και σκλάβων που είχαν φέρει τους προηγούμενους αιώνες δουλέμποροι από την Αφρική. Μέσα στην αχανή έκταση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που καλύπτει το βόρειο τμήμα της χώρας κατοικούν και σήμερα αυτόχθονες φυλές, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον δυτικό πολιτισμό.

amazonios_mesaΑνάλογα με την έκτασή της η ήπειρος είναι χωρισμένη σε λίγα κράτη. Η Χιλή, η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη βρίσκονται στα νότια, ενώ στα δυτικά έχουμε το Περού, τον Ισημερινό, γνωστό και ως Εκουαντόρ, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα. Στον Ισημερινό ανήκουν και τα νησιά Γκαλαπάγκος, στον Ειρηνικό ωκεανό. Στα βόρεια τα μικρά νησάκια του Τρινιντάντ και Τομπάγκο αποτελούν ανεξάρτητο κράτος και η Γουιάνα, το Σουρινάμ και η Γαλλική Γουιάνα (που είναι έδαφος της Γαλλίας) συμπληρώνουν το σύνολο των κρατών.

 Μπορείς να μάθεις τα κράτη της Νότιας Αμερικής, παίζοντας το παρακάτω διαδραστικό παιχνίδι. Κάνε κλικ στην εικόνα.

play_south-america

Pemptousia MLS logo