Χριστουγεννιάτικα κάλαντα από το Κρυόνερο της Ανατολικής Θράκης

22 Δεκεμβρίου 2014

Στο Κρυόνερο της επαρχίας Βιζύης της Ανατολικής Θράκης στο έθιμο των χριστουγεννιάτικων καλάντων συναντάμε μία μοναδική ιδιομορφία. Η μελωδία των καλάντων εδώ αλλάζει αναλόγως με το θέμα του καλάντου. Άλλη μελωδία έχουν τα κάλαντα που αναφέρονται στον Χριστό, άλλη στον αφέντη, άλλη στον «παλλήκαρο», άλλη στην αρραβωνιασμένη κόρη. Δέκα διαφορετικές μελωδίες περιλαμβάνουν τα κάλαντα του Κρυόνερου! Δύο ομάδες ανδρών τραγουδούν αντιφωνικά, μπαίνοντας η μία στην κατάληξη της άλλης, δημιουργώντας έτσι ένα άκουσμα ιδιαίτερο και αυθεντικό.

kalanta

Οι Κρυονερίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στο Καλαμπάκι της Δράμας, όπου και μετέφεραν και το έθιμο των χριστουγεννιάτικων καλάντων, το οποίο το διατηρούν μέχρι σήμερα. Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας εξέδωσε σε CD την εξαιρετική αυτή σειρά των καλάντων του Κρυονερίου, με εκτελεστές κατοίκους του Καλαμπακίου, οι οποίοι διατηρούν ακέραιο και αυθεντικό το έθιμο αλλά και τον τρόπο εκτέλεσης του τραγουδιού.

Πρόσφατα το ΚΕΠΕΜ ανακάλυψε το CD αυτό στο Καλαμπάκι Δράμας και, όπως πολλές ακόμα άγνωστες εκδόσεις, ανέλαβε να το διαθέσει κάνοντάς το γνωστό στο ευρύ κοινό, υποστηρίζοντας παράλληλα το αξιόλογο έργο του συλλόγου.

Πληροφορίες: 2109578259, [email protected] (Πωλητήριο ΚΕΠΕΜ).