Ο εβδομαδιαίος κύκλος των εορτών

 
Παιδικά / Ζώντας στην Εκκλησία

titlos_ebdomadiaios

Ένα είδος εορτών είναι αυτές που επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα. Έτσι κάθε εβδομάδα είναι ένα μικρό εορτολόγιο, και κάθε μέρα αποτελεί και μια μικρή γιορτή, αφιερωμένη σε κάποιον άγιο ή σε κάποιο γεγονός, με την εξής σειρά:

1_Sunday_pic1Η Κυριακή είναι η μέρα του Κυρίου. Είναι η μέρα της Αναστάσεώς Του, το μικρό Πάσχα της κάθε εβδομάδας, Τότε συνάζονται στην εκκλησία όλοι οι χριστιανοί, για να Τον συναντήσουν και να Τον λατρεύσουν. Γενικά η Κυριακή είναι αφιερωμένη στη χαρά του Θεού, τη μελέτη του Λόγου του και σε καλά έργα.

2_Monday_pic1Η Δευτέρα είναι αφιερωμένη στους Αγγέλους και σε όλα τα αγγελικά τάγματα.

3_Tuesday_pic1Την Τρίτη τιμούμε τον  Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή του Χριστού, τον οποίο ο ίδιος ο Κύριος επαίνεσε και είπε ότι δεν έχει γεννηθεί άνθρωπος ανώτερος από αυτόν.

4_Wensday_pic1Η Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Θυμόμαστε επίσης και τη συμφωνία που έκανε ο Ιούδας με τους Αρχιερείς για την προδοσία  του Χριστού. Γι’ αυτό τηρούμε νηστεία.

5_Thursday_pic1Η Πέμπτη είναι αφιερωμένη στους Αγίους Αποστόλους και στον Άγιο Νικόλαο, τον οποίο ιδιαίτερα τιμά ο λαός.

6_Friday_pic1Η Παρασκευή είναι η μέρα της σταυρικής θυσίας, του θανάτου του Χριστού για τη σωτηρία του κόσμου. Γι’ αυτό και είναι μέρα νηστείας.

7_Saturday_pic1Το Σάββατο είναι αφιερωμένο στους μάρτυρες, αλλά και στους νεκρούς, τους «κεκοιμημένους» πιστούς. (Γι’ αυτό στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα νεκροταφεία τα χαρακτηρίζουμε «κοιμητήρια», αφού πιστεύουμε στην ανάσταση των νεκρών). Την ημέρα αυτή συνήθως γίνονται τα μνημόσυνα.

Η υμνολογία του εβδομαδιαίου κύκλου περιέχεται στο βιβλίο που λέγεται Παρακλητική ή Οκτώηχος.

footer eap