Ανάλεκτα τ. 29 – Συνθετική Βιολογία: Βιοηθική θεώρηση

24 Φεβρουαρίου 2015
analekta-Synthetiki_UP

Για να διαβάσετε το νέο τεύχος των ΑΝΑΛΕΚΤΩΝ κάντε κλικ στην εικόνα

Από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να μελετώνται και να συστηματοποιούνται τα ζητήματα της βιοηθικής έγινε αμέσως αντιληπτό ότι είναι περίπλοκα και πολυδιάστατα στο επιστημονικό τους μέρος. Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο που καθιστά την προσέγγισή τους ακόμη περισσότερο προβληματική: ο τρόπος με τον οποίον εμφανίζονται στον δημόσιο διάλογο. Η προσπάθεια για δημοσιογραφική προβολή τους και η απρόσεκτη εκλαΐκευση της βοηθικής τους προβληματικής οδηγεί πολλές φορές σε παραπληροφόρηση. Άλλοτε τα προβλήματά τους προβάλλονται με τρόπο που περισσότερο θυμίζει σενάρια από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Άλλοτε οι ανακαλύψεις της βιο-τεχνολογίας προβάλλονται ως «από μηχανής θεοί» που θα δώσουν όλες τις λύσεις στα δεινά της ανθρωπότητας, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο φρούδες ελπίδες. Έτσι ο μέσος σκεπτόμενος άνθρωπος δυσκολεύεται να σχηματίσει νηφάλια και αντικειμενική άποψη για όλα αυτά τα τόσο σημαντικά και προβληματικά συνάμα επιτεύγματα της επιστήμης τα οποία αφορούν τον ίδιον, την κοινωνία και τις επερχόμενες γενιές.

Η παραπληροφόρηση και η σύγχυση αυτή επηρεάζει και τον συνειδητό χριστιανό ο οποίος ως πρόταγμά του θέτει την πνευματική ζωή. Έτσι παρατηρούνται ακραίες συμπεριφορές είτε προς την πλευρά της υπερεκτίμησης της βιο-ιατρικής τεχνολογίας είτε προς την πλήρη απόρριψή της. Το πρώτο οδηγεί στην εκκοσμίκευση ενώ το δεύτερο σε φονταμενταλιστική απομόνωση και αντικοινωνικότητα.

Η εφαρμοσμένη γενετική είναι το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο κεφάλαιο της βιοηθικής. Η συνθετική βιολογία, η οποία αποτελεί μέρος της, άρχισε να κάνει την εμφάνισή της εντελώς πρόσφατα όσον αφορά όχι μόνον το πειραματικό μέρος της, αλλά τις εφαρμογές. Είναι πια σε όλους γνωστό ότι η Πεμπτουσία έχει εντάξει από την αρχή της ιδρύσεώς της την Βιοηθική ως ένα από τα επιστημονικά πεδία στα οποία δίδει μεγάλη βαρύτητα. Η δημοσίευση της «Βιοηθικής θεώρησης της Συνθετικής Βιολογίας» του αγαπητού θεολόγου Στέφανου Καραούλη, πρώτα σε μορφή άρθρων και τώρα στα Ανάλεκτα της Πεμπτουσίας, έχει ως σκοπό την νηφάλια και αντικειμενική ενημέρωση των επισκεπτών της ιστοσελίδας μας για ένα τόσο μοντέρνο και ευαίσθητο θέμα.

Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους

Καλή ανάγνωση και καλή Σαρακοστή

Νίκος Κόϊος

Διευθυντής Σύνταξης