Αποφυλακίστηκε ο Αχρίδος Ιωάννης

4 Φεβρουαρίου 2015

ahridos-ioannis_EPΑποφυλακίστηκε την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης, ο οποίος ήταν κρατούμενος στις φυλακές των Σκοπίων για περισσότερο από 3 χρόνια. Ο μαρτυρικός Αρχιεπίσκοπος υπέστη ουσιαστικά δίωξη από πολιτικούς και δικαστικούς παράγοντες των Σκοπίων με διάφορα προσχήματα. Ο βασικός λόγος της δίωξής του ωστόσο ήταν η ασυγκατάβατη πίστη και επιμονή του στην κανονική τάξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Έως τις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα που αφέθηκε ελεύθερος, πλήθαιναν οι φωνές διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση των Σκοπίων για την απελευθέρωσή του από όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Πολλές ήταν και οι πιέσεις από εκκλησιαστικές αρχές οι οποίες είχαν ασκηθεί ωστόσο είχαν πέσει στο κενό μέχρι προχθές εξαιτίας της αντικανονικής και παράνομης αδιαλλαξίας την οποίαν επεδείκνυαν οι σκοπιανές αρχές.

Σύμφωνα με μαρτυρία στην Πεμπτουσία ανθρώπου που βρισκόταν πολύ κοντά του όλον αυτόν τον καιρό, οι συνθήκες κράτησής του στις φυλακές υπήρξαν απάνθρωπες, με αποτέλεσμα να του προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Πεμπτουσία από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή της στο πρόσωπο του πολλά παθόντος προκαθημένου της ιστορικής Αρχιεπισκοπής Αχρίδος με δημοσιεύσεις της στο παρελθόν.

Του ευχόμαστε καλή ανάρρωση και απρόσκοπτη πια επάνοδο στα εκκλησιαστικά και πνευματικά του καθήκοντα.