Τα κράτη της Βαλκανικής

 
Παιδικά / Μαθαίνω Γεωγραφία

Η Ελλάδα μας είναι η νοτιότερη χώρα της Βαλκανικής χερσονήσου. Ωστόσο, στα Βαλκάνια, που εκτείνονται βόρεια του ποταμού Δούναβη, ανήκουν άλλα 11 κράτη και ένα μικρό μέρος της Τουρκίας, που αναφέρεται ως Ευρωπαϊκή Τουρκία, και εκτείνεται από την Κωνσταντινούπολη ως τον ποταμό Έβρο.

Τα σημερινά σύνορα των κρατών της Βαλκανικής διαμορφώθηκαν σταδιακά την τελευταία 15ετία. Δυστυχώς, για να καταλήξουν στα σημερινά όρια, κάποια έθνη γνώρισαν τη φρίκη του πολέμου. Μόλις πριν από μία 25ετία περίπου τα κράτη της Βαλκανικής ήταν αυτά που φαίνονται στον παρακάτω χάρτη.

balkania1990

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκε το κράτος της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο όμως, σε αντίθεση με τα άλλα κράτη της Βαλκανικής, δεν κατοικούνταν από μία εθνότητα. Αυτό σημαίνει ότι, όπως η Ελλάδα κατοικείται από Έλληνες, η Βουλγαρία από Βούλγαρους, η Ρουμανία από Ρουμάνους, δε συνέβαινε το ίδιο με τη Γιουγκοσλαβία, καθόσον δεν υπήρχε γιουγκοσλαβική εθνότητα. Στο κράτος αυτό κατοικούσαν Σλοβένοι, Κροάτες, Βόσνιοι, Μαυροβούνιοι, Κοσοβάροι κι αυτοί που θέλουν να αποκαλούνται σήμερα Μακεδόνες και κατοικούν στο κράτος των Σκοπίων, το οποίο, επισήμως, έχει το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

FLAGS1_mesa_balkans

Έτσι, σήμερα ο χάρτης των κρατών της Βαλκανικής έχει διαμορφωθεί όπως φαίνεται παρακάτω, στο παιχνίδι που μπορείς να παίξεις, για να μάθεις τα κράτη των Βαλκανίων και τις πρωτεύουσές τους. Διάβασε τις οδηγίες, πριν αρχίσεις.