Τιμώντας την μνήμη του αγιορείτη μοναχού Μωυσή

14 Φεβρουαρίου 2015

Τιμώντας την μνήμη του μακαριστού λογίου αγιορείτη μοναχού Μωυσή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Οι Φίλοι του Αγίου Όρους»  οργανώνει στην Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών (Πανεπιστημίου 22), εκδήλωση αφιερωμένη στη μορφή και το έργο του μακαριστού γέροντα. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 20 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7 μ.μ.

moisis2

Για το πολύπτυχο έργο και την μοναχική πολιτεία του μακαριστού Γέροντα Μωυσή έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν με σύντομη εισήγηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος,  ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ και ο Ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους π. Ιερώνυμος.

Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός με το οποίο θα αναδειχθεί για πρώτη φορά η προσφορά του μοναχού Μωυσή στη λογιοσύνη του Αγίου Όρους και στην πνευματική υπόσταση του αγιορειτικού μοναχισμού. Ταμείο όχι μόνο πνευματικής και θεολογικής σοφίας αλλά και θύραθεν γνώσης, ο μοναχός Μωυσής, επιβεβαίωσε με το καλύτερο τρόπο τον παραδοσιακά μη μανιχαϊστικό τρόπο θεώρησης της μοναχικής πνευματικότητας. Με το πλούσιο συγγραφικό του έργο σφράγισε την φιλοκαλική παράδοση του Αγίου Όρους και διεύρυνε τους ορίζοντες της αγιορειτικής πνευματικής ζωής. Πέρα απ΄όλα ο γέροντας Μωυσής ήταν και φορέας πνευματικότητας και αγιοσύνης,  ένας καλόγερος που ζούσε τον μοναχισμό, ζούσε την αγάπη του Χριστού και της Παναγίας, ζούσε το Άγιον Όρος ως εργαστήρι αρετής και αγιότητας. Για το λόγο αυτό συνέβαλε με το λόγο του και πολλές φορές με τη σιωπή του, στην αντιμετώπιση προβλημάτων που ταλάνιζαν την αγιορειτική κοινότητα.

Η διοργάνωση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φίλων του Αγίου Όρους εκδήλωσης προς τιμή και μνήμη του μακαριστού γέροντα Μωυσή θα παρέχει την ευκαιρία ανάδειξης της πολύπτυχης προσωπικότητας και πνευματικής ιδιοπροσωπείας, μιας τόσο σεβάσμιας, πεπαιδευμένης, και αγιασμένης μορφής του νεότερου αγιορειτικού μοναχισμού.

Βασίλειος Χάδος

Αρχισυντάκτης Πολιτισμού Πεμπτουσίας