«Μάνα με τους εννιά σου γιους…»

22 Μαΐου 2015

mana1

Μια ιδιαίτερη θεατρικοποίηση του γνωστού δημοτικού τραγουδιού –
Το «Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού» με βάση τον λόγο, τη μουσική και τον χορό, θα παρουσιάσει την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 στις 20:00 στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας «τ’ Αλωνάκι».

«Μάνα με τους εννιά σου γιους και με τη μια σου κόρη…»
Ένα βαθιά ριζωμένο στην καρδιά των Ελλήνων δημοτικό τραγούδι, μια παραλογή, με την οποίο ερχόμαστε σε επαφή από την τρυφερή σχολική ηλικία. Ένας θησαυρός της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που ωστόσο συναντάμε και σε άλλους λαούς στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στο βαθμό που η προφορική λογοτεχνική παράδοση είναι πολλές φορές κοινή, λόγω των ιστορικών εξελίξεων.
Αυτήν ακριβώς την κοινή λαϊκή παράδοση ανάμεσα στους λαούς των Βαλκανίων θέλει να επισημάνει η προσέγγιση του Δημήτρη Λιανοστάθη, εκπαιδευτικός και Πρόεδρος του Συλλόγου «τ’ Αλωνάκι», ο οποίος υπογράφει την επιμέλεια της εκδήλωσης.
Η παράσταση επιχειρεί να προσεγγίσει την παραλογή μέσα από το τρίπτυχο Λόγος, Μουσική και Ελληνικός Χορός.
Γι’ αυτό το σκοπό συστρατεύονται μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, βυζαντινή χορωδία, αφηγητές, καθώς και πολυφωνικό σχήμα. Περισσότεροι από 150 συντελεστές ενώνουν τις δυνάμεις τους με πολύ μεράκι για να ζωντανέψουν στη σκηνή ένα από τα πιο δυνατά ποιητικά δημιουργήματα του ελληνικού λαού. Την αφήγηση του τραγουδιού έχουν αναλάβει (επί σκηνής και μέσω video) οι ηθοποιοί: Ρένος Χαραλαμπίδης, Ελένη Γερασιμίδου, Νίκος Ψαρράς και Μαρία Σκουλά.