Στη Ζάβορδα ξαναχτύπησε το σήμαντρο του Κοινόβιου

8 Αυγούστου 2015

Με λαμπρότητα, αισθήματα δοξολογίας και ευχαριστίας στον Μεταμορφωθέντα Κύριο τελέστηκε φέτος η πανήγυρις του Οσίου Νικάνορα, στο σπουδαιότερο πνευματικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάβορδας.

ag.nikanor1

Πρόκειται για τη πρώτη πανήγυρη μετά την εγκατάσταση νέας αδελφότητος και την επαναφορά της ιστορικής μονής στο κοινοβιακό τρόπο λειτουργίας, μετά από 50 και πλέον έτη ιδιόρρυθμης καταστάσεως. Στο πλαίσιο αυτό επανήλθε και πάλι η τάξις του άβατου, πού υπήρχε από των ημερών του Οσίου Νικάνωρα. Για το λόγο αυτό τελέστηκαν ακολουθίες για τίς γυναίκες, στο εξωκκλήσι τού αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται κάτω από το Μοναστήρι.

ag.nikanor9

Τη Πέμπτη το εσπέρας τελέστηκε Μέγας Εσπερινός στον μετοχιακό ναό του αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ. Εν συνεχεία, κατά την μοναστηριακή τάξη ξεκίνησε ο πανηγυρικός εσπερινός στο καθολικό της Μονής, στο οποίο χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου Αρχιμ. Μάξιμος. Η πράξις αυτή είναι συμβολική και μαρτυρεί τους ακατάλυτους πνευματικούς δεσμούς της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου με την Ιερά Μονή του Οσίου Νικάνορα Ζάβορδας, υπενθυμίζοντας πως οι κτήτορες των δυο μοναστηριών της Ζάβορδας και του Ολύμπου, οι Άγιοι Νικάνορας και Διονύσιος, ήσαν αδελφικοί φίλοι και συνοδοιπόροι ασκητές.

ag.nikanor11

Στην πανήγυρη παρευρέθηκαν και συμμετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά Μετεώρων Αρχιμ. Πολύκαρπος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Αρχιμ. Χρυσόστομος, ο Γέροντας της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας, Αρχιμ. Πορφύριος, καθώς επίσης και κληρικοί των Μητροπόλεων Γρεβενών και Κοζάνης. Τυπικάρης της αγρυπνίας ήταν ο Γέροντας της Καλλύβης Αγίου Χαραλάμπους Νέας Σκήτης Μοναχός Ιλαρίων. Τα ιερά αναλόγια ετίμησαν με το αγιορείτικο ψαλτικό τους ύφος, τον  μεν δεξιό χορό ο Γέροντας του Ιβηρίτικου Κελλίου Αναλήψεως Κυρίου και Πρωτοψάλτης του Πρωτάτου Μοναχός Ιάκωβος, τον δε αριστερό χορό ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Χασανίδης με χορό ψαλτών.

zaborda4

Το πρωί της εορτής η ακολουθία ξεκίνησε «Όρθου βαθέως» στις 4.00 π.μ. και ακολούθησε την τάξη των αγιορειτικών αγρυπνιών με Όρθρο, αγιασμό στη φιάλη, ένδυση του Αρχιερέως και Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε τράπεζα στην οποία ο Ηγούμενος της νέας αδελφότητος Αρχιμ. Σεραφείμ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών για την μέριμνα και το ενδιαφέρον του για την επάνδρωση και εύρυθμη  λειτουργία της μονής, τους Καθηγουμένους που παρευρέθηκαν και συνεόρτασαν, ιδιαίτερως τον Γέροντα Μάξιμο που τέλεσε την αγρυπνία, τους κληρικούς των γειτονικών περιοχών που στήριξαν και στηρίζουν το μοναστήρι και τους πανηγυριστάς λαϊκούς για την συμμετοχή τους. Δεν παρέλειψε στο λόγο του να μνημονεύσει τον μακαριστό κυρό Σέργιο ο οποίος συντήρησε τη Μονή και συγκαταλέγεται μεταξύ των κτητόρων.

ag.nikanor8

Η Ιερά Μονή Ζάβορδας για πολλούς αιώνες απετέλεσε τον πνευματικό φάρο και την πνευματική παρηγοριά του λαού της Δυτικής Μακεδονίας. Η παρουσία του Οσίου Νικάνορα είναι ζωντανή και σήμερα και πλήθη κόσμου συρρέουν από όλη την Δυτική Μακεδονία και τη βόρειο Θεσσαλία, για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα τού Αγίου.

ag.nikanor12

Η «Πεμπτουσία» τις επόμενες μέρες θα αναρτήσει στην pemptousia. tv στιγμές από την πανήγυρη.

Βασίλειος Χάδος