2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών, με θέμα την Κοσμολογία

7 Σεπτεμβρίου 2015

Τρεις νομπελίστες φυσικοί και τέσσερις κορυφαίοι επιστήμονες της Κοσμολογίας, έρχονται στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών του κόσμου, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής και στην Μεσσηνία από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2015. Την πρώτη μέρα του Συμποσίου (Παρασκευή 2/10), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, θα γίνει η επίσημη τελετή βράβευσης των Επτά Σοφών. Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες και στη συνέχεια, ερωτήσεις από το κοινό. Τα βραβεία θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπιος Παυλόπουλος. Θα μιλήσει ο G. Smoot, με θέμα: «Πενήντα έτη από τους Πενζίας και Γουίλσον και είκοσι έτη από τις μετρήσεις του διαστημοπλοίου COBE: Η εξέλιξη των μετρήσεων κοσμολογικών παραμέτρων».  Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ε. Θεοδοσίου, Πρόεδρος της  Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Την  επίσημη έναρξη της ημερίδας  θα κάνει ο Σ. Κριμιζής, Πρόεδρος 2ου Συμποσίου 7 Σοφών.

 Ποιοι είναι όμως οι Επτά Σοφοί της Κοσμολογίας;

  1. James Cronin. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής1980. Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου.
  1. George Efstathiou. Καθηγητής Αστροφυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Καίμπριτζ. Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας.
  1. David Gross. Κάτοχος Βραβείου ΝόμπελΦυσικής 2004. Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.
  1. Eugene Parker. Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Σικάγου και του Ινστιτούτου Enrico Ferni.
  1. George Smoot. Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής. Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας.
  1. Alexei Starobinsky. Κοσμολόγος-Αστροφυσικός. Κάτοχος Βραβείου Kavli στην Αστροφυσική 2014. Ινστιτούτο Laundau Θεωρητικής Φυσικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

7.  Gabriele Veneziano. Θεωρητικός Φυσικός. Καθηγητής του Collège de France (έδρα      Στοιχειωδών Σωματιδίων, Βαρύτητας και Κοσμολογίας).

 

 Οι διαπρεπείς επιστήμονες που συμμετέχουν στο 2ο Συμπόσιο των Επτά Σοφών του κόσμου, θα επικεντρώσουν τον ενδιαφέρον τους στα εξής ερωτήματα: «Από πού προήλθαμε;», «Πώς ξεκίνησε το σύμπαν;», «Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου;».

Stadio Messinis,Foto Loukas Hapsis
Στάδιο Μεσσήνης, φωτό Loukas Hapsis

 

 Ενόψει της διοργάνωσης, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Αστροφυσικής Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος του  Συμποσίου, τόνισε: «Το υπαρξιακό ερώτημα «πώς ξεκίνησε το σύμπαν», είναι παλαιό όσο το ανθρώπινο γένος και το είδος μας δεν έπαψε ποτέ ν’ αναζητά απαντήσεις. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η σωστή απάντηση εξακολουθεί να μας διαφεύγει. Το πρόγραμμα του Συμποσίου έχει σχεδιαστεί, κατά τρόπον ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στις εργασίες του, σε όλα τα επίπεδα, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές, καθώς και το ευρύτερο κοινό. Θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε τον στόχο αυτό μέσω διαδικτυακής μετάδοσης (webcasting), καθώς και με τη βοήθεια ενός παγκόσμιου δικτύου συμμετεχόντων από θεσμούς, σε άλλες χώρες».

 Mε αφορμή το Συμπόσιο, ο Διονύσιος Σιμόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίου Ευγενίδου (Πλανητάριο), υπογράμμισε: «Η γέννηση και η εξέλιξη του σύμπαντος, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι η βάση της σύγχρονης επιστήμης της Κοσμολογίας, ενώ ακόμη διερευνάται η ιστορία, η μορφή, η δομή και η μελλοντική του εξέλιξη».

Sounio Iliovasilema, foto Matsopoulos
Σούνιο Ηλιοβασίλεμα, φωτο Matsopoulos

 

 Ο εμπνευστής του συνολικού εγχειρήματος και πρόεδρος του 1ου Συμποσίου των Επτά Σοφών του κόσμου στην Καρδιοχειρουργική, Δρ. Χρήστος Λόλας, μίλησε για την αναβίωση του θεσμού του Συμποσίου των Επτά Σοφών: «Εδώ και μερικές δεκαετίες διανύουμε την εποχή του διαδικτύου και διαπιστώνουμε μια μαζική υπερπληροφόρηση και ταυτόχρονα μια σύγχυση. Χρειάζεται να επανέλθουμε στον Άνθρωπο και  στη Σοφία του. Η διαπίστωση αυτή, αποτελεί τον βασικότερο λόγο, για τον οποίο επιβάλλεται η αναβίωση του Συμποσίου των Επτά Σοφών».

 Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, οι εξής εισηγήσεις:

  1. G. Efstathiou: Αποτελέσματα από την διαστημική αποστολή Planck
  2. D. Kazanas: Αλλαγές φάσεων στο πρωταρχικό Σύμπαν
  3. A. Starobinsky: Πληθωριστική κοσμολογία
  4. G. Veneziano: Κβαντική βαρύτητα και κοσμολογία
  5. I. Kiritsis: Κοσμολογία από την θεωρία των υπερχορδών
  6. J. Cronin: Εξήντα έτη έρευνας στα στοιχειώδη σωμάτια και την κοσμική ακτινοβολία
  7. E. Parker: Πρωτογενή μαγνητικά πεδία
  8. D. Rigopoulou: Η σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος

Κατερίνα Χουζούρη