Πορτραίτα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

19 Σεπτεμβρίου 2015

«Ηγέτης δεν γίνεσαι επειδή έχεις όραμα. Ούτε επειδή έχεις πίστη στο όραμα αυτό. Ηγέτης γίνεσαι όταν βρίσκεις τον τρόπο να κάνεις έναν ολόκληρο λαό να πιστέψει στο ίδιο όραμα και να πολεμήσει γι’ αυτό. Αρκεί κανείς να παρατηρήσει τη δυσκολία με την οποία σύγχρονοι ηγέτες σε καιρούς ειρήνης, ευημερίας και ομαλότητας έχουν την ικανότητα να κινητοποιούν μάζες γύρω από ένα εθνικό στόχο, συχνά μάλιστα συγκριτικά προφανή και εύκολα υλοποιήσιμο, για να αντιληφθεί τον άθλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Να ξεσηκώσει ένα λαό μαθημένο στη σκλαβιά και την υποτέλεια, ένα λαό που είχε αφομοιώσει και αποδεχθεί πλήρως τη μοίρα του, να ορθώσει ανάστημα, να ρισκάρει τα πάντα και να επιδιώξει κάτι που για την εποχή φάνταζε ως άπιαστο όνειρο. Κι όμως, ο Γέρος του Μοριά τον έκανε να το πιστέψει… Αν ηγέτης είναι αυτός που ανοίγει δρόμους για το κοινό καλό χωρίς να υπολογίζει κόστος και απώλειες, αυτός που εμπνέει όχι μόνο στην εποχή του αλλά και στις γενιές του μέλλοντος, σίγουρα ο Κολοκοτρώνης ήταν ένας τέτοιος».[1]

GEOR6110-nΟ Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, δικαίως είναι η πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα και η πιο θρυλική Αρκαδική μορφή, του 1821. Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε και εξακολουθεί να τον τιμά, σε μια προσπάθεια διατήρησης της εθνικής μνήμης.

GEOR6136Η 23η Σεπτεμβρίου, είναι η επέτειος της Άλωσης της Τριπολιτσάς, γεγονός το οποίο συνέβη κατά τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης και είχε τεράστια σημασία για τους Έλληνες. Με αφορμή αυτήν την ιστορική επέτειο, την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Όλα ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία της ΄Ενωσης Τριπολιτών Αττικής, η οποία ανέθεσε σε έξι διακεκριμένους Αρκάδες ζωγράφους, να φιλοτεχνήσουν την μορφή του Αρκάδα στρατηλάτη, ακολουθώντας ο καθένας την προσωπική του τεχνοτροπία, προκειμένου τα πορτραίτα τους να δωριθούν και να τοποθετηθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Τρίπολης.

GEOR-6103Οι ζωγράφοι είναι οι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Απόστολος Γιαγιάννος (2 πίνακες), Κωνσταντίνα Παπαδημητροπούλου, Μαριλύ Ξαγά, Γεώργιος Ρόρρης και Νίκος Τσαρουχάς.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΄Ενωσης Τριπολιτών Φώτης Τούντας, θα παραδώσει στον Δήμαρχο Δημήτρη Παυλή, τους 7 πίνακες – πορτραίτα. Η παρουσίαση των ζωγράφων και των έργων τους, θα γίνει από τον Ιστορικό Τέχνης Νίκο Γρηγοράκη. Η εκδήλωση θα κλείσει με δημώδη τραγούδια από τη χορωδία «Τρίπολη».

Κατερίνα Χουζούρη

[1] Κοσιώνη Σ., (2014), Προλογικό Σημείωμα στο, Μιχαηλίδης Ι., Ο Θεόδωρος πίσω από τον Κολοκοτρώνη, εκδ. Η Καθημερινή, Αθήνα, σελ.13-15.