Αγγλικανοί Επίσκοποι προς Κάμερον: «Δεχθείτε περισσότερους πρόσφυγες!»

20 Οκτωβρίου 2015

Επίσκοποι από την Εκκλησία της Αγγλίας  επικρίνουν την απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση των προσφύγων και ισχυρίζονται ότι η Βρετανία θα μπορούσε να δεχθεί 50.000 πρόσφυγες.

Οι ιεράρχες κατηγορούν την κυβέρνηση για «όλο και πιο ανεπαρκή» απάντηση στην κρίση των μεταναστών και ότι αγνοεί τις προσφορές τους για να βοηθήσουν στη δύσκολη κατάσταση με την παροχή στέγης, ανάδοχης φροντίδας και άλλη υποστήριξη για τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες.

Ήδη κυκλοφορεί μια επιστολή, που υπογράφεται από 84 επισκόπους, η οποία εστάλη στον πρωθυπουργό ζητώντας του να δώσει μια «σημαντική και ουσιαστική απάντηση στην κλίμακα του ανθρώπινου πόνου που βλέπουμε καθημερινά». Σύμφωνα με πηγές της εκκλησίας, η επιστολή των επισκόπων γράφτηκε το Σεπτέμβριο «με λύπη και όχι με θυμό».

ekklagglpr2

Εν μέσω πίεσης από την κοινή γνώμη για την ενίσχυση της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντιμετώπιση της ογκούμενης κρίσης στα σύνορα της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λάβει 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών.

Ωστόσο, οι επίσκοποι ανέφεραν στην επιστολή: «Πιστεύουμε ότι η παράδοση αυτής της χώρας είναι μεγάλη  στη γενναιοδωρία του πνεύματος, που θα ήταν εφικτή η εγκατάσταση τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων το χρόνο για τα επόμενα χρόνια, ώστε συνολικά και κατ’ ελάχιστο 50.000 άνθρωποι σε περίοδο πέντε ετών να φιλοξενηθούν στη χώρα…Αυτός ο αριθμός θα μας ευθυγραμμίσει με τις ανάλογες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από άλλες χώρες…Θα ήταν μια σημαντική και ουσιαστική απάντηση στην κλίμακα του ανθρώπινου πόνου που βλέπουμε καθημερινά…Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Η επιστολή κάλεσε τον κ Κάμερον να εξετάσει τη συμμετοχή της εκκλησίας σε μια εθνική προσπάθεια για την «κινητοποίηση του έθνους όπως στο παρελθόν».

Περιγράφοντας το μαζικό κίνημα των προσφύγων ως «ηθική κρίση», οι επίσκοποι προσφέρονται να συσπειρώσουν τις κοινότητές τους σε συντονισμένες προσπάθειες για την εύρεση στέγασης για τους πρόσφυγες, καθώς και για την προώθηση ανάδοχης φροντίδας για ασυνόδευτα και άστεγα παιδιά.

Μάλιστα, από την Εκκλησία της Αγγλίας ανακοινώθηκε ότι οι επίσκοποι είχαν αποστείλει επιστολή στον κ Κάμερον στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά ότι δεν έχουν λάβει ακόμα απάντηση.

Ο Paul Butler, ο επίσκοπος του Durham, σε δήλωσή του έκανε σαφές πως η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και σημείωσε ότι: «Είναι απογοητευτικό ότι δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική απάντηση παρά την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι κάποιος θα πρέπει να απαντήσει….Υπάρχει επείγουσα και επιτακτική ηθική υποχρέωση να ενεργήσει η Κυβέρνηση, και εμείς ως επίσκοποι προσφερόμαστε για να τη διευκολύνουμε παράλληλα με άλλους φορείς από ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών…Υπάρχει ένα πραγματικά επείγον θέμα με τους ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν από τη γη τους και τα σπίτια τους που κυριολεκτικά βομβαρδίστηκαν. Καθώς οι μάχες εντείνονται, καθώς η ίδια η έκταση της ανθρώπινης δυστυχίας γίνεται μεγαλύτερη, η απάντηση της κυβέρνησης φαίνεται όλο και περισσότερο ανεπαρκής για να ανταποκριθεί στην κλίμακα και τη σοβαρότητα του προβλήματος. «

Ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον όντως δεν απάντησε άμεσα στην επιστολή των επισκόπων, αλλά είπε μόνο ότι ήταν «απολύτως σωστό ότι η Βρετανία  να εκπληρώσει την ηθική ευθύνη της να βοηθήσει τους πρόσφυγες…Αλλά με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το κεφάλι μας και την καρδιά μας, ακολουθώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα αντιμετωπίζει τα αίτια του προβλήματος, καθώς και τις συνέπειές του».

Η παρέμβαση των επισκόπων αποτελεί απλώς την τελευταία ένδειξη της δυσαρέσκειας της εκκλησιαστικής ηγεσίας προς την κυβέρνηση και αναμένεται ότι θα προκαλέσει την ενόχληση του κ. Κάμερον, ο οποίος πάντα ισχυριζόταν ότι υποστήριζε τη «μεγάλη κοινωνία»,  για την εύρεση λύσεων στα προβλήματα μέσα από τη συλλογική δράση σε τοπικό επίπεδο. Ενόχληση στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας αλλά και της βρετανικής κοινωνίας έχουν προκαλέσει και οι αρνητικές θέσεις της Κυβέρνησης (Richard Harrington, υπουργός αρμόδιος για τους πρόσφυγες) και του Συντηρητικού κόμματος (ομιλία της Theresa May στο Συνέδριο του κόμματος) απέναντι στους πρόσφυγες.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι ακόμη και η ανακοίνωση τον περασμένο μήνα του κ.  Κάμερον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχτεί 20.000 πρόσφυγες, ήρθε μόνο μετά από τις εικόνες του σώματος των τριών ετών αγοριού από τη Συρία, που ξεβράστηκε σε μια παραλία του Αιγαίου και ξεσήκωσε την κοινή γνώμη υπέρ της παροχής καταφυγίου για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: news.sky.com, the guardian