Ένα Πειραματικό Σχολείο στο Ορθόδοξο Κέντρο του Σαμπεζύ

23 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ CHAMBESY ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

IMG_0417Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2015 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας επισκέφθηκαν το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy της Ελβετίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής στο ερευνητικό κέντρο CERN.

IMG_0413Την αποστολή υποδέχθηκε ο οσιολογιώτατος διάκονος πατέρας Φώτιος  Τσάμης, ο οποίος μας ξενάγησε στο ναό του Αποστόλου των Εθνών Παύλου. Ο πατέρας Φώτιος μίλησε στους μαθητές για την αποστολή και το ρόλο του Ορθόδοξου Κέντρου στη Γενεύη, όπου βρίσκεται το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Τους μίλησε επίσης για την ιδιότυπη αρχιτεκτονική και εικονογράφηση του ναού, ο οποίος δεν μοιάζει με κανέναν άλλο στην Ελλαδική Εκκλησία. Τόσο η αρχιτεκτονική όσο και η εικονογράφηση ενσωματώνουν στοιχεία της Ορθόδοξης Παράδοσης και κινούνται στα πλαίσια της Ορθόδοξης Πνευματικότητας.

IMG_0495
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την κρύπτη του ναού και το μουσείο του Ορθόδοξου Κέντρου και είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία, ο οποίος είχε μια συζήτηση με τους μαθητές. Ο σεβασμιώτατος μίλησε στα παιδιά για τους στόχους και τα ιδανικά της σύγχρονης ορθόδοξης πνευματικότητας.

IMG_0482
Την αποστολή συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί κ. Θωμάς Ζήκος (θεολόγος), κ. Νικόλαος Γεωργολιός (χημικός), η κ. Μαρία-Ελένη Ζαφτζιάν (βιολόγος) και η κ. Μαρία Μαχαιρίδου (φυσικής αγωγής).

IMG_0478
Γεμάτοι με τις καλύτερες εντυπώσεις για την παρουσία και το έργο της Σύγχρονης Ορθοδοξίας στο κέντρο της Ευρώπης, αναχωρήσαμε κουβαλώντας την πρόσκληση του σεβασμιότατου μητροπολίτου κ. Ιερεμία να επισκεφθούμε και άλλη φορά το Ορθόδοξο Κέντρο.

IMG_0452

IMG_0450