Νέος Πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας του ΑΠΘ ο καθ. Π. Σκαλτσής

22 Οκτωβρίου 2015

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 διενεργήθηκαν προεδρικές εκλογές για όλα τα Τμήματα των Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Στο Τμήμα Θεολογίας μοναδικός υποψήφιος γαι τη θέση του Προέδρου ήταν ο Καθηγητής της Λειτουργικής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής. Οι διεξαχθείσες με ηλεκτρονική ψηφοφορία εκλογές ολοκληρώθηκαν στις 17.00 το απόγευμα. Ο κ. Σκαλτσής έλαβε 24 έγκυρες ψήφους επί συνόλου 29 ψηφισάντων (5 λευκά και 4 μη προσερχόμενοι). Σύμφωνα με τη διάταξη που όρισε η νομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου  για τα λευκά ως μη έγκυρα, ο κ. Σκαλτσής συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία (100%) των έγκυρων ψήφων. Κατόπιν τούτου, νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ ανακηρύχθηκε ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, με θητεία από 1 Νοεμβρίου 2015 έως 31 Αυγούστου 2017. Ο νέος Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ έχει δηλώσει ότι θα εργασθεί με αίσθημα ευθύνης και πνεύμα καταλλαγής για το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Τμήματος Θεολογίας, αλλά και για την καλή του μαρτυρία προς τα έξω. Ιδιαίτερη μάλιστα βαρύτητα επιθυμεί να δώσει στις σχέσεις με την Εκκλησία, οι οποίες πρέπει να διέπονται από ειλικρινή διάθεση συνεργασίας.

PanSkaltsisPhoto2

To Βιογραφικό του

O κ. Παναγιώτης Σκαλτσής είναι Καθηγητής της Λειτουργικής στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Θεολογία στην ως άνω Σχολή και μετεκπαιδεύτηκε στην ιστορία και θεολογία της θείας Λατρείας στη Ρώμη. Μαθητής του μακαριστού καθηγητού Ιωάννου Μ. Φουντούλη εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Γάμος και θεία Λειτουργία. Συμβολή στην Ιστορία και τη Θεολογία της Λατρείας.

Έχει συγγράψει άρθρα λειτουργικού περιεχομένου και άλλες επιστημονικές μελέτες όπως: (α) Λειτουργικές Μελέτες Α και Β. (β) Η παράδοση της κοινής και της κατ’ ιδίαν προσευχής με ιδιαίτερη αναφορά στο Ωρολόγιο του Θηκαρά, (γ) «Ιερουργοί και φιλοθεάμονες». Κείμενα Ιστορίας και Θεολογίας της Λατρείας, (δ) «Εις καιρούς και ενιαυτούς». Η Ίνδικτος ως απαρχή ενιαύσιος και εορτή της οικολογίας, (ε)«Μυσταγωγία εστί τα τελούμενα». Ερμηνευτικά υπομνήματα της θείας Λειτουργίας κατά τον 19ον αιώνα, (στ) «Ως είναι την ευχήν άπαυστον». Η Ακολουθία των δώδεκα ψαλμών. Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό «Εφημέριος» που εκδίδει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι ακόμη μέλος Συνοδικών Επιτροπών σχετικών με τη θεία Λατρεία και έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια μέσα από τα οποία έχει αναδείξει σημαντικές πτυχές του πλούτου της Ορθόδοξης Λατρείας μας. Προσφάτως, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Δέσποινα Κυριακίδη (Παναγίας Δεξιάς 7, Θεσσαλονίκη) ξεκίνησε μία νέα Επιστημονική Σειρά με τον τίτλο. «Λειτουργικά και Υμνολογικά Παράλληλα». Συμμετέχει σε Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης και είναι επιστημονικός υπεύθυνος του νέου λειτουργικού ιστοχώρου: www.katallagi.web.auth.gr