Ομιλία Γέροντα Εφραίμ στη Χαλκίδα

17 Νοεμβρίου 2015

Υποδοχή της Αγίας Ζώνης στη Χαλκίδα
Ομιλία Καθηγουμένου Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου,
Αρχιμ. Εφραίμ (Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015)

 

Σεβασμιώτατοι αρχιερείς, εξοχώτατε κ. Νομάρχα, εξοχώτατε κ. Δήμαρχε, σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί…

Μετά από τις θερμές παρακλήσεις σας, Σεβασμιώτατε, οι οποίες πηγάζουν από τον γνήσιο ποιμαντικό σας πόθο, ερχόμαστε «αγαλλομένω ποδί» από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, για να φέρουμε στην αγάπη και ευλάβειά σας, τον πολυτιμότερο θησαυρό της Μονής μας, την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η παρουσία της Τιμιωτάτης Ζώνης της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου πιστεύουμε ότι θα γίνει πρόξενος μεγάλης πνευματικής ωφέλειας στους χριστιανούς της περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν σήμερα με τόσο πόθο να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν το μοναδικό αυτό θεομητορικό κειμήλιο.
Η Αγία Ζώνη ανέκαθεν μεταφερόταν εκτός Αγίου Όρους προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, όπως μας πληροφορούν πολλά έγγραφα από το αρχείο της Μονής μας. Ειδικά όμως στην Χαλκίδα εξ όσων στοιχείων σώζονται γίνεται φανερό ότι έρχεται για πρώτη φορά.

xalkida2Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να αναφέρουμε ότι οι πνευματικοί δεσμοί της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος ανάγονται σε πολύ παλαιότερα χρόνια, αφού αντίγραφον της εικόνος της Παραμυθίας, η οποία είναι μία από τις πολλές θαυματουργικές εικόνες που αποθησαυρίζονται στην Ιερά Μονή μας, απέκτησεν και η Λίμνη της Ευβοίας, καθότι εις την περιοχήν της υπήρχε μετόχιον της καθ’ ημάς Ιεράς Μονής και μάλιστα εις την τοποθεσία Βρωμοπέδι, προς τιμήν του αγίου Αθανασίου. Σε αυτό το μετόχι, μάλιστα, βρέθηκε κάποτε με την ευλογία του ηγουμένου του ο όσιος Νεόφυτος ο προσμονάριος ο Βατοπαιδινός και παρέμεινεν ασκούμενος στην αρετή για δύο έτη και μάλιστα εις τας δυσμάς του βίου του και όταν εκεί ασθένησε, παρεκάλεσε την Παναγία να τον αξιώσει να τελευτήσει στη Μονή της μετανοίας του, πράγμα που τελικά έγινε.
Ακόμη, η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου είναι στενά συνδεδεμένη με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, καθότι ο μακαριστός Γέροντάς μας Ιωσήφ μοναχός, συνδεόταν πνευματικά με τον μακαριστό ενάρετο Μητροπολίτην Χαλκίδος κυρόν Νικόλαον Σελέντη και επί δικής του αρχιερατείας ο μακαριστός Γέροντάς μας επισκεπτόταν τακτικά και διέτριβεν στην Μονή Αγίου Νικολάου Βάθειας.
Σχετικά με την Αγία Ζώνη, κατά την Ιερά παράδοση και ιστορία της Εκκλησίας μας, η Υπεραγία Θεοτόκος, τρεις μέρες από την κοίμησή της, αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς. Την ανάληψή Της προς τον ουρανό είδε ο απόστολος Θωμάς, αφού και ο ίδιος ανέβηκε, εκείνη την ώρα, θαυματουργικά επίσης στον ουρανό και συνάντησε την Θεοτόκο. Τότε η Κυρία Θεοτόκος έλυσε την Ζώνη Της και την έδωσε στον απόστολο Θωμά, για να την δείξει στους άλλους αποστόλους, ως απόδειξη ότι αναλήφθηκε εν σώματι προς τον Κύριο. Οι απόστολοι, για να βεβαιωθούν ότι πράγματι η Θεοτόκος αναλήφθηκε σωματικά στον ουρανό, άνοιξαν τον τάφο και δεν βρήκαν το σώμα της Θεοτόκου! Έτσι η Τιμία Ζώνη είναι τεκμήριο της μεταστάσεως της Θεοτόκου εις τους ουρανούς.
Η Τιμία Ζώνη παρέμεινε στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, ως παρηγορία και στήριγμα των Χριστιανών, οι οποίοι την φύλαγαν με πολλή ευλάβεια «ως κόρην οφθαλμού». Περί το τέλος του 4ου αιώνα ο αυτοκράτορας Αρκάδιος την μετέφερε με πολλές τιμές στην Κωνσταντινούπολη και την τοποθέτησε σε μιά ωραιότατη θήκη, που ονομάστηκε «Σορός». Κατατέθηκε στην αρχή στο Ναό της Θεοτόκου «εν τοις Χαλκοπρατείοις».
Μετά από 400 περίπου χρόνια, ο αυτοκράτορας Λέων ο Ϛ΄ ο Σοφός, άνοιξε την θήκη, στην οποία ήταν η Τιμία Ζώνη και αυτή ακτινοβολούσε· είχε μιά χρυσή «βούλλα» και ένα σύντομο υπόμνημα, το οποίο φανέρωνε, με κάθε λεπτομέρεια, τον χρόνο, την ινδικτιώνα και την μέρα που μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ακόμη και το ότι κατατέθηκε ιδιοχείρως και σφραγίστηκε από τον Αρκάδιο εντός της θήκης. Ο λόγος, που θέλησε να εξαγάγει την Αγία Ζώνη από την θήκη της ο αυτοκράτορας Λέων, ήταν κάποια φοβερή ασθένεια της συζύγου του Ζωής. Η αυτοκράτειρα, που ήταν σε απελπιστική κατάσταση, λόγω της ασθενείας της, είδε σε οπτασία ότι εάν τεθεί πάνω της η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου θα θεραπευτεί. Το θαύμα έγινε μόλις τέθηκε πάνω στην αυτοκράτειρα η Αγία Ζώνη από τον Πατριάρχη άγιο Γερμανό! Η αυτοκράτειρα, διάγουσα εν σωφροσύνη και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την θεραπεία της, κέντησε την Αγία Ζώνη με χρυσή κλωστή η οποία φαίνεται μέχρι σήμερα.
Οι δωρητές της Αγίας Ζώνης προς την Μονή του Βατοπαιδίου ήταν δύο. Πρώτος δωρητής της Θεομητορικής Ζώνης ήταν ο αυτοκράτορας Ιωάννης ο ΣΤ΄ Καντακουζηνός (1341-1354), ο οποίος εκτός από τα δύο προσωπικά του χειρόγραφα Ευαγγέλια και τις χαριτόβρυτες κάρες του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, χαρίζει την Τιμία Ζώνη στην Μονή Βατοπαιδίου και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Μονής μας. Ο Καντακουζηνός στην συνέχεια παραιτήθηκε από το αυτοκρατορικό αξίωμα και έγινε μοναχός με το όνομα Ιωάσαφ. Στο μεγάλο κυτίο της Αγίας Ζώνης, που κατασκευάστηκε το έτος 1818 στη Μόσχα, υπάρχει σχέδιο με τον αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνό να κρατά την Αγία Ζώνη και να την προσφέρει στην Μονή Βατοπαιδίου.
Δεύτερος δωρητής της Θεομητορικής Ζώνης υπήρξε ο κνέζης, δηλαδή ο ηγεμόνας της Σερβίας και μετέπειτα μεγαλομάρτυς Λάζαρος ο Α΄ (1372-1389), ο οποίος χάρισε την Αγία Ζώνη μαζί με ένα μεγάλο τμήμα του Τιμίου Σταυρού στην Μονή Βατοπαιδίου, γεγονός που το επιβεβαιώνει και η οπίσθια επιγραφή του Τιμίου Σταυρού που τώρα φυλάσσεται στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Μονής και αναφέρει το εξής: «Λάζαρος, εν Χριστώ τω Θεώ Κνέζης της Σερβίας και Βασιλεύς Γραικίας, ανατίθημι το κραταιόν όπλον συν τη αχράντω Ζώνη της Πανάγνου μου, τη Μονή Βατοπαιδίου της Βασιλείας μου».
Το γεγονός ότι η Τιμία Ζώνη της Παναγίας μας, το κατεξοχήν σωζόμενο θεομητορικό κειμήλιο, δωρήθηκε στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου με δύο διαφορετικούς τρόπους, χωρίς να προϋπάρξει κάποια συνεννόηση μεταξύ των δωρητών, επιβεβαιώνει για ακόμη μιά φορά ότι η Μονή αυτή είναι ο πλέον θεοτοκοσκέπαστος χώρος της Ορθοδοξίας μας, στον οποίο η Κυρία Θεοτόκος ευδόκησε με ποικίλους τρόπους ώστε να διαφυλάσσεται ως ανεκτίμητος θησαυρός το σπουδαιότερο κειμήλιο της και να χαρίζει τις άφθονες ευλογίες της στους πολυπληθείς προσκυνητές της Μονής.
Ως Ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι και η ύλη εξαγιαζεται και μπορεί να έχει και να μεταδίδει την Χάρη του Θεού. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο άρτος και ο οίνος στο μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως μετατρέπονται σε σώμα και αίμα Χριστού και το λάδι στο μυστήριο του Ευχελαίου αποκτά ιαματικές ιδιότητες. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάποια αντικείμενα που ήρθαν σε επαφή με τους αγίους αποκτούν την Χάρη τους, όπως βέβαια και οι εικόνες που τους απεικονίζουν. Τα θαύματα και η Χάρη του Τιμίου Ξύλου είναι επίσης γνωστά σ᾿ όλη την Οικουμένη και η Εκκλησία αποδίδει σ᾿ αυτό τιμητική προσκύνηση, καθώς και στον Τίμιο Κάλαμο, στα Τίμια δώρα των Μάγων και φυσικά και στην Τιμία Ζώνη της Θετόκου. Όλοι γνωρίζουμε από τις Πράξεις των Αποστόλων ότι και η σκιά του αποστόλου Πέτρου έκανε θαύματα (Πραξ. 5, 15) και ότι τα σιμικίνθια και σουδάρια που είχε χρησιμοποιήσει ο απόστολος Πέτρος, κάτι σαν τα σημερινά μαντήλια, θεράπευαν όσους τα τοποθετούσαν πάνω τους με πίστη (Πραξ. 9, 14).
Αναμφίβολα, η Τιμία Ζώνη της Κυρίας Θεοτόκου αποτελεί για μας ένα εξόχως θαυματουργό κειμήλιο, μιά αστείρευτη πηγή ιαμάτων και ένα ανεξάντλητο και ακένωτο ταμείο θείας Χάριτος και παρηγορίας, γιατί η Θεοτόκος ευδόκησε το ευλογημένο αυτό μέρος της ενδυμασίας της να αποκτήσει αυτή την θαυματουργική δύναμη και Χάρη.
Η αξία της είναι ανεκτίμητη γιατί διατηρεί ανεξάλειπτη και ανεξάντλητη την Χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, αφού συνδέθηκε με το πρόσωπο και την ζωή Της και εξαγιαστηκε απ᾿ αυτήν. Οι άγιοι, και πολύ περισσότερο η Μητέρα του Θεού, είναι πνευματοφόροι όχι μόνο κατά την διάρκεια της ζωής τους, αλλά και μετά την κοίμησή τους και γι᾿ αυτό μπορούν να ακούνε και να ικανοποιούν τα αιτήματα των πιστών.
Επιπλέον η Αγία Ζώνη δεν είναι απλώς ένα θαυματουργό κειμήλιο από την ενδυμασία της Θεοτόκου, αλλά περιέχεται σ᾿ αυτή και ένα μυστικό και πνευματικό νόημα. Ανέκαθεν η ζώνη είχε και συμβολική έννοια για τον λαό του Θεού τόσο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και στην Καινή. Είναι το σύμβολο της σωφροσύνης, της παρθενίας και της υπακοής και συμβολίζει την διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση στην πνευματική ζωή.
Η Αγία Ζώνη έχει ιδιαίτερη Χάρη να θεραπεύει την στειρότητα των γυναικών και τον καρκίνο. Υπάρχει η παράδοση οι ασθενείς και οι στείρες γυναίκες να ζώνονται με κορδέλλα η οποία έχει προηγουμένως ευλογηθεί με την Αγία Ζώνη και τα θαύματα που πραγματοποιούνται είναι αναρίθμητα μέχρι και σήμερα. Είμαστε και εμείς μάρτυρες πολλών τέτοιων θαυμαστών γεγονότων. Πολλά παιδιά έχουν γεννηθεί από στείρες μητέρες και πολλοί θεραπεύτηκαν από δύσκολες και ανίατες ασθένειες με την Χάρη της Τιμίας Ζώνης.
Στο δε ιστορικό αρχείο της Μονής μας αναφέρονται πάμπολλα θαύματα της Αγίας Ζώνης προς δόξα της Παναγίας μας. Τα αιτήματα για μεταφορά της Αγίας Ζώνης ήταν λόγω επιδημιών και προπαντός του πανώλους, λόγω ασθενειών των καλλιεργειών και λόγω μεγάλων ζημιών από ακρίδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την θεραπεία της φοβερής ασθένειας πανώλης που εμφανίστηκε στην Καισάρεια, Αττάλεια και Σμύρνη της Μικράς Ασίας το έτος 1810, την εξάλειψη της επιδημίας χολέρας στην Κωνσταντινούπολη το 1864 και την παύση του θανατικού της πανώλους στην Ιερισσό το 1924. Επίσης, αναφέρουμε και την ανάσταση νεκρού από τον Γαλατά το 1864, μετά από τοποθέτηση της αγίας Ζώνης πάνω στο νεκρό λείψανό του.
Κατά το έτος 1894, η Αγία Ζώνη προσκλήθηκε στην Μάδυτο της Μικράς Ασίας, γιατί ακρίδες κατέστρεφαν τα φυτά και τα δέντρα. Όπως περιγράφει ο συνοδός της Τιμίας Ζώνης Γέρων Αρκάδιος ο Βατοπαιδινός, όταν το πλοίο πλησίασε στο λιμάνι, ο ήλιος ακόμη σκεπάστηκε από το σύννεφο των ακρίδων. Όλες οι ακρίδες έπεσαν στη θάλασσα γύρω από το πλοίο. Τόσες πολλές ήταν οι ακρίδες ώστε το πλοίο δεν μπορούσε να προχωρήσει για να αγκυροβολήσει. Όλοι οι κάτοικοι της Μαδύτου περίμεναν την Αγία Ζώνη συγκεντρωμένοι στην παραλία και μόλις είδαν το εξαίσιο θαύμα γονάτισαν και έψαλαν το «Κύριε ελέησον».
Η θαυματουργική όμως δράση και Χάρις της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου δεν έπαυσε να επιδρά μέχρι τις ημέρες μας, αφού το πλήθος των σύγχρονων θαυμάτων τα οποία έχουν επιτελεσθεί και επιτελούνται μας οδήγησε ώστε να επανεκδώσουμε το βιβλίο της Μονής μας«ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ» σε δεύτερη πιό επηυξημένη έκδοση.

Δειγματοληπτικά αναφέρουμε τα εξής:

  • Ο μακαριστός π. Γεώργιος Αγιοπαυλίτης, ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόσωπος και Επιστάτης στη Μονή του, αντιμετώπιζε πρόβλημα με την κήλη και επισκέφτηκε ένα γνωστό του Αντιπρόσωπο στο Βατοπαίδι και προσκύνησε την Τιμία Ζώνη της Παναγίας. Προσευχήθηκε και η Παναγία τον θεράπευσε. Από τότε κάθε χρονιά μέχρι την κοίμησή του ερχόταν στην πανήγυρη της Αγίας Ζώνης. Ούτε κελλί ήθελε ούτε κρεββάτι. Οι πατέρες τον γνώριζαν και έκαναν το παν για να τον αναπαύσουν, αλλά αυτός καθόταν σ’ ένα στασίδι στο νάρθηκα σ’ όλη την αγρυπνία. Ξεκινούσε μία μέρα πριν από το Μοναστήρι του με το καράβι. Ανέβαινε στις Καρυές με τα πόδια και τον ντορβά στην πλάτη, και από τις Καρυές μέχρι το Βατοπαίδι πάλι με τα πόδια. Μετά την αγρυπνία έφθανε στις Καρυές με τα πόδια, διανυκτέρευε και πάλι με τα πόδια κατέβαινε στη Δάφνη για να πάρει το καράβι. Αυτό το έκανε μέχρι το 1997, σε ηλικία 87 ετών, διότι το επόμενο έτος εκοιμήθη.
  • Ο κ. Δημήτρης Σκαγιάς, αναφέρει σε επιστολή του προς την Μονή μας στις 23-11-2009: Σας γράφω με ευγνωμοσύνη, χωρίς να έχω στο παρελθόν επικοινωνήσει πάλι μαζί σας, ένα χρόνο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχατε με την θεία μου κ. Κατερίνα Σιαφάκα στην οποία αποστείλατε επιστολή και ευλογίες από την Ι. Μονή Βατοπαιδίου. Τότε, εκείνη βρήκε την ευκαιρία να σας μιλήσει για τη μεγάλη στενοχώρια που περνούσε με την υγεία της αδελφής της και μητέρας μου Ευθυμίας, που μετά από πολύ δύσκολη εγχείρηση στον εγκέφαλο βρισκόταν σε κώμα και οι γιατροί έδειχναν πολύ προβληματισμένοι για το μέλλον της. Εσείς, χωρίς να γνωρίζετε ούτε την κ. Κατερίνα ούτε την αδελφή της, αποστείλατε ταχυδρομικώς κορδέλες ευλογημένες από την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας, τη μέγιστη αυτή ευλογία που φυλάσσεται στην ένδοξη Ιερά Μονή σας. Σήμερα, ένα χρόνο μετά από εκείνα τα γεγονότα, σας γράφω εγώ ο ανιψιός της κ. Κατερίνας και γιός της κ. Ευθυμίας, καθώς η μητέρα μου, διά της μεσιτείας προς τον Κύριο της Μητέρας του Θεού και διά των ταπεινών προσευχών μας και των ευλογιών που μας στείλατε στην πιό κρίσιμη και δύσκολη προσωπική μας στιγμή, χαίρει πλέον άκρας υγείας και οι γιατροί μιλούν περί πλήρους αποκατάστασης της εγκεφαλικής και σωματικής της λειτουργίας. Οι γιατροί αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «θαύμα», εμείς όμως όχι. Σας ευχαριστώ λοιπόν, σας ευχαριστούμε όλοι αισθανόμενοι βαθύτατη υποχρέωση.
  • Επίσης, έγγαμος ιερέας της Ιεράς Μητροπόλεώς σας, σε γράμμα του προς την Μονή μας στις 10-4-2013, αναφέρει το εξής θαυμαστόν: Η ευλογημένη κορδέλα της Αγίας Ζώνης έκανε και στην οικογένεια μου θαύμα. Η πρεσβυτέρα Μαρία στην τέταρτη εγκυμοσύνη είχε πολλά προβλήματα και φόρεσε από την αρχή την ευλογημένη από την Τιμία Ζώνη κορδέλα και παρ’ όλα τα προβλήματα που είχε (αποκολλήσεις, αίμα κάθε μήνα, προεκλαμψία, λεύκωμα, πίεση) γεννήθηκε το παιδί καλά, δύο κιλά περίπου, ο Χρήστος, σήμερα μαθητής της Γ΄τάξεως Δημοτικού, πανέξυπνος και ευλογημένος, χωρίς ιατρικά προβλήματα όπως μας είχαν απελπίσει οι γιατροί, δυστυχώς, κάθε φορά που μας έβλεπαν και μας έκαναν να κλαίμε. Ζήτησαν να κάνει έκτρωση η πρεσβυτέρα γιατί το παιδί θα γεννηθεί με σύνδρομο ντάουν η με άλλα ιατρικά προβλήματα (φύσημα, σάκχαρο, πρόβλημα στο δέσιμο του κρανίου στα κόκκαλα, πρόβλημα στην πέψη) αλλά το παιδί, δόξα σοι ο Θεός είναι υγιέστατο και οφείλει και πολλά στη μάννα του για την υπομονή της, την πίστη της στο Θεό και την κατηγορηματική άρνηση της να το σκοτώσει. Πόσο χαζά-υλικά σκέπτονται οι άνθρωποι.[…] Ακούοντας τα θαύματα αυτά και άλλα πολλά, πολλοί ευλαβείς χριστιανοί ζητούν κορδέλες ευλογημένες από την Αγία Ζώνη και ευλογία και περιμένουν ένα θαύμα.
  • Ακόμη, ο π. Χριστοφόρος Γιολδάσης από την Παραβόλα Αγρινίου, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Μονή Βατοπαιδίου, σε κατοπινή επιστολή του προς την Μονή με ημερομηνία 21-11-2014, μας πληροφόρησε για το εξής θαύμα της Τιμίας Ζώνης: Στις 4-10-14 επισκέφτηκα την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Στην Θεία Λειτουργία στις 5-10-14 στην οποία με προσκαλέσατε να πάρω μέρος μου συνέβησαν θαυμαστά που θα ήθελα να σας αναφέρω […] Στο τέλος της Λειτουργίας μου ζητήσατε να περιμένω και με διαβάσατε με την Αγία Ζώνη. Σεβαστέ γέροντα, είχα οκτώ μήνες που ταλαιπωρούμουν από την μέση μου. Οι δύο μαγνητικές που έκανα έδειξαν πρόβλημα στην ρίζα της σπονδυλικής στήλης από κύστες, κάτι που οι γιατροί μου είπαν πως δεν γιατρεύεται. Εγώ την ώρα που με διαβάσατε με την Αγία Ζώνη ένιωσα ένα ασήκωτο βάρος στην πλάτη μου και το κορμί μου άρχισε να τρέμει. Από εκείνη την ώρα οι πόνοι σταμάτησαν, ανέβηκα στο δωμάτιο χωρίς να κρατιέμαι, έφυγα από το μοναστήρι χωρίς κανένα πρόβλημα κάτι που συνεχίζεται έως σήμερα. Στην ενορία μου οι άνθρωποι που με έβλεπαν οκτώ μήνες να μην μπορώ να σταθώ όρθιος απόρησαν και τους διηγήθηκα όλα αυτά που έχουν συμβεί.
  • Στις 31 Αυγούστου του παρόντος έτους, δεχθήκαμε επίσκεψη στην Μονή μας από ένα ευλαβή νέο, ο οποίος μας ανέφερε με μεγάλη συγκίνηση το εξής θαύμα της Αγίας Ζώνης:

Με τη γυναίκα μου είμαστε παντρεμένοι από το 2010. Μετά το γάμο ξεκινήσαμε προσπάθειες για τεκνοποίηση. Αρχές του 2012 έμεινε έγκυος και μετά από 3 μήνες απέβαλε. Αυτό ήταν πολύ ψυχοφθόρο για εμάς. Αρχές του 2013 ξαναμένει έγκυος και πάλι αποβάλλει. Δεν το πιστεύαμε αυτό που συνέβαινε. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, πήγε ο πατέρας μου στη Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου, για προσκύνημα και μας έφερε κομμάτι υφάσματος, διαβασμένο στην Αγία Ζώνη.
Στις αρχές του 2014, η σύζυγος, έκανε ένα χειρουργείο και μας είπε ο γιατρός ότι μετά από 3 μήνες θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες, για να φέρουμε στον κόσμο ένα παιδάκι. Τον δεύτερο μήνα, ο γιατρός μας είπε ότι δεν επρόκειτο να γίνει σύλληψη. Εμείς όμως προσπαθήσαμε έχοντας το αγιασμένο κομμάτι της Αγίας Ζώνης. Το τοποθέτησα στην κοιλιά της συζύγου μου και στην συνέχεια προσευχήθηκα στην Παναγία μας, αν θα μπορούσε να μας αξιώσει με ένα παιδάκι.
Την επομένη μέρα, ήρθε η σύζυγος και με ξύπνησε, ανακοινώνοντας μου ότι ήταν έγκυος. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη και αισθανόμασταν την βοήθεια και τη χάρη της Παναγίας μας.
Ακόμα και στην γέννα ήταν εκεί μαζί μας! Μετά από 10 ώρες προσπαθειών, μιας και η μπέμπα είχε τον ομφάλιο λώρο τυλιγμένο γύρω της με αποτέλεσμα οι σφυγμοί του παιδιού να πέφτουν επικίνδυνα, όταν την επικαλεστήκαμε ευλαβικά δεν προλάβαμε να τελειώσουμε την αναφώνηση Της και αμέσως το παιδί γεννήθηκε!!!
Επειδή αισθανόμουν μεγάλη ευγνωμοσύνη προς την Παναγία μας για το δώρο που μας χάρισε, έκανα τάμα να πάω να προσκυνήσω πάλι την Τιμία της Ζώνη κατά την ημέρα που πανηγυρίζει, στις 31 Αυγούστου, όχι όμως με το αυτοκίνητο, αλλά με το ποδήλατο! Και πράγματι, η Χάρη της με βοήθησε ώστε να εκπληρώσω το τάξιμό μου και φέτος στην πανήγυρη της Μονής Βατοπαιδίου πήγα με το ποδήλατο από την Αθήνα μέχρι και την Ιερισσό! Η κοπιαστική διαδρομή κράτησε 6 ημέρες, όμως δόξα τω Θεώ κατάφερα να εκπληρώσω το τάξιμό μου!
Μεγάλη η Χάρη της Παναγίας μας και Την Ευγνωμονούμε για όλα!
Όπως αναφέρει ο Αγιαζωνίτης Γέρων Αρκάδιος Βατοπαιδινός σε χειρόγραφο της Μονής μας, εάν οι κατά καιρούς συνοδοί της Αγίας Ζώνης περιέγραφαν τα τελούμενα θαύματα, θα είχαμε σήμερα πάρα πολλούς κώδικες γεμάτους με διηγήσεις από τα θαύματα αυτά!
Έτσι, ευχόμεθα ταπεινά, Σεβασμιώτατε, όσοι πιστοί της μητροπολιτικής σας περιφερείας προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη να λάβουν από την Κυρία Θεοτόκο εξαγνισμό των καρδιών τους και νήψη ψυχής προς απόκτηση της αυθεντικής εσωτερικής πνευματικής ζωής· επιπλέον όλοι οι θλιβόμενοι και οι παντοιοτρόπως πάσχοντες να λάβουν υπερπερισσή Χάρη και παράκληση στις ψυχές τους και την ίαση των σωματικών ασθενειών τους. Αμήν.