Έβελυν Φωσκόλου. «Δος μοι τούτον τον ξένον…»

21 Δεκεμβρίου 2015

Tη σκληρή πραγματικότητα της προσφυγιάς, από τη φυγή στην Αίγυπτο του νηπίου Χριστού μέχρι τη φυγή στην Ευρώπη χιλιάδων παιδιών, όλων των ηλικιών, με ή χωρίς τις οικογένειές τους, αποκαλύπτει ο φωτογραφικός φακός της Έβελυν Φωσκόλου, στην έκθεση με τίτλο  «δος μοι τούτον τον ξένον, τον εξ αυτών των σπαργάνων ξενωθέντα», που εγκαινιάζεται αύριο Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιανουαρίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Foskolou_Ekthesi2015_3

Η Έβελυν Φωσκόλου γεννήθηκε στην Τήνο και σπούδασε φωτογραφία στο Manchester. Έργα της έχουν εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά και με τους ιστοχώρους Popaganda και Protagon. Διδάσκει φωτογραφία στον ΑΚΤΟ.

Evelin PRT Eidomeni Poster V1 RD (3)

Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Έβελυν Φωσκόλου από τη ζοφερή καθημερινότητα της Λέσβου και της Ειδομένης, εκεί που δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας, εκεί που παίρνει σάρκα ο εσχατολογικός λόγος του Θεανθρώπου «ήμουν ξένος και…».  Τα φετινά Χριστούγεννα για το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σηματοδοτούν το μήνυμα της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης.  Άλλωστε η έκθεση στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει κατοίκους και επισκέπτες της Τήνου, για να συγκεντρώσουν φαρμακευτικό υλικό για τους πρόσφυγες.

Foskolou_Ekthesi2015_2 (2)

 «Δος μοι τούτον τον ξένον, τον εξ αυτών των σπαργάνων ξενωθέντα».  Ο τίτλος της έκθεσης, εμπνευσμένος από πατερικό κείμενο του 4ου αιώνα, αποτελεί πρόσκληση αγάπης προς όλους τους χειμαζόμενους αδελφούς μας, που αναζητούν καταφύγιο στην ξενιτειά από την στιγμή κιόλας της γέννησής τους.

Κατερίνα Χουζούρη