Η αποθέωση του Κωστή Παλαμά στη Θεσσαλονίκη το 1927

22 Δεκεμβρίου 2015

Από τις 17 μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου του 1927 η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε και φιλοξένησε έναν μεγάλο πνευματικό άνθρωπο, τον ποιητή Κωστή Παλαμά (1859 – 1943). Ο Γιώργος Βαφόπουλος, ο οποίος έζησε από πολύ κοντά το γεγονός αυτό, γράφει στις “Σελίδες αυτοβιογραφίας” του (εκδόσεις Εστία) πως “ήταν η πιο θεαματική υποδοχή, απ’ όσες ποτέ στον τόπο μας γνώρισε ένας άνθρωπος του πνεύματος”. Στο ίδιο κείμενο και λίγο πιο κάτω αναφέρει ότι “για χάρη του, είχαν γίνει οι παράτες εκείνες με τη μουσική μπάντα, που ήσαν αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού”.

palamas2

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη του Κωστή Παλαμά στη Θεσσαλονίκη. Όρθιοι (από αριστερά): Γιώργος Θ. Βαφόπου- λος, Δ. Δάλλας, Δέξιππος Αντωνιάδης, Αναστάσιος Μισιρλόγλου, Αντώνιος Χαμουδόπουλος, Λέανδρος Παλαμάς. Καθισμένοι: Αιμί- λιος Ριάδης, Αγλαΐα Σχοινά, Κωστής Παλαμάς, Άννα Χαμουδοπούλου, Νίκος Βέης, Κ. Ρέσσος. Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.

Η επίσκεψη του ποιητή στη Θεσσαλονίκη δημιούργησε ένα μικρό σάλο στην πόλη και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στις εφημερίδες της εποχής, αφού, όπως βλέπουμε και στη “Μακεδονία”, από την αναγγελία του ερχομού του Παλαμά επιστρατεύτηκαν όλα τα είδη της δημοσιογραφικής ύλης, ήτοι είδηση, ρεπορτάζ, σχόλιο, χρονογράφημα, ευθυμογράφημα, επιφυλλίδα, επιστολή, τηλεγράφημα για την κοινοποίηση αλλά και τον ευρύτερο σχολιασμό του γεγονότος αυτού.

palamas3

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.

Και βεβαίως δεν αποφεύχθηκαν η έριδα και οι αντεγκλήσεις ακόμη και με άλλα έντυπα και αρθρογράφους. Τα πράγματα με την υποδοχή και φιλοξενία του Παλαμά δεν ήταν εξ αρχής ειδυλλιακά, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε πως εντέλει όλα εξελίχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, με τον ποιητή να αποθεώνεται από τους Θεσσαλονικείς. Σύμφωνα πάντα με τον Γιώργο Βαφόπουλο, η πρόσκληση στον Παλαμά στη Θεσσαλονίκη έγινε ως αντίδραση στον καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Αποστολάκη, ο οποίος στα μαθήματά του για τον Διονύσιο Σολωμό δεν έχανε την ευκαιρία να ρίχνει φαρμακερά βέλη εναντίον του Παλαμά.

palama3

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ.

Έτσι, μέσα από το ίδιο το νεότευκτο πανεπιστήμιο ξεκίνησε η ιδέα αυτή, που την αγκάλιασε όλη η Θεσσαλονίκη, με προεξάρχοντα τον δήμο που χρηματοδότησε την όλη εκδήλωση, έδωσε το όνομα του ποιητή σε οδό της πόλης και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της. Όσο για τις αντεγκλήσεις και τις δια του Τύπου έριδες, άρχισαν από τον καταρτισμό της επιτροπής υποδοχής, αφού κάποια από τα μέλη της είχαν λογοτεχνικές φιλοδοξίες και έτσι η βαριά θωριά του κορυφαίου τότε ποιητή πάνω τους θα τους έδινε λάμψη αν όχι και μεγαλείο…