Τραγούδια του Δωδεκαημέρου στην Αθήνα

28 Δεκεμβρίου 2015

Τραγούδια  του  Δωδεκαημέρου  με  τους  Γρηγόρη Νταραβάνογλου, Μαρίνα Μανωλάκου  και  Μανώλη Καρπάθιο,  θα  ακουστούν  στην  πλατεία  Βικτωρίας,  τη  Δευτέρα  28  Δεκεμβρίου  2015, στις 18.00μ.μ..  Θα παρουσιαστούν  θρησκευτικά άσματα και κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, από την Πόλη, την Ήπειρο, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Πελοπόννησο, την  Ικαρία  και  τη  Μικρά  Ασία.     Μαζί  με  τους  τρεις  καλλιτέχνες,  θα  συμπράξουν  εκλεκτοί  μουσικοί  όπως  οι:  Χρυσάνθη Γκίκα (λύρα πολίτικη), Γιώργος Παππάς (λαούτο), Βασίλης Οικονόμου (κρουστά) και  Μιχαέλα Αρχοντή (κρουστά).

kanonaki

Γρηγόρης Νταραβάνογλου, Μαρίνα Μανωλάκου, Μανώλης Καρπάθιος , www.kanonaki.gr

Η παραδοσιακή αυτή βραδιά εντάσσεται στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί φέτος ο Δήμος Αθηναίων, απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους και αφορούν ποικίλες δραστηριότητες.

synavlia-ntarava

Τα κάλαντα εντάσσονται στα «διαβατήρια» έθιμα, αυτά δηλαδή «που ακολουθούμε με παραδοσιακό τρόπο για να περάσουμε με καλούς οιωνούς από τη μια κατάσταση στην άλλη…»[1] ή για να παρακαλέσουμε το Θεό να ευλογήσει τη νέα περίοδο.

«Θα πρέπει να πεισθούμε» γράφει ο Δημήτρης Λουκάτος [2] «ότι τούτο το πατροπαράδοτο έθιμο των καλάντων χρειάζεται στην εθνική μας ζωή.  Να μη το βλέπουμε σαν ενόχληση ή επαιτεία.  Είναι ελάχιστες οι ώρες ή οι… δραχμές, που μας ζητούν μέσα σ’ ολόκληρο χρόνο. Θα πρέπει να το βλέπουμε σαν φωνή των ελληνικών αιώνων, που θα μένει για να δίνει μια εθνική νότα στα ολοένα διεθνοποιούμενα Χριστούγεννά μας.  Το μάντεψε εδώ και χρόνια ο ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας και έκανε τα παιδικά κάλαντα, συμβολικό πίνακα της εθνικής μας ζωής».

Κατερίνα Χουζούρη

[1] Λουκάτου Δ.   1997, Χριστουγεννιάτικα και των Γιορτών, εκδ. Φιλιππότη, Αθήνα, σελ 34

[2] Όπως ανωτέρω, σελ. 47-48