Τι θα φέρει το 2016;

4 Ιανουαρίου 2016

Πρώτα απ’όλα να δούμε τι έφερε το 2015. Έφερε πρόοδο, αλλά έφερε και καταστροφή. Εφερε πολέμους. Τζιχαντιστές. Αποτρόπαιες σφαγές. Εκατομμύρια πρόσφυγες.

Στην Ελλάδα το 2015 έφερε φτώχεια. Μιζέρια. Τρομερή ανεργία. Φυγή πολλών μορφωμένων ανθρώπων, με πολύ μυαλό, για το εξωτερικό. Αλλαγή της κυβέρνησης. Το ότι δούλεψαν οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι πάρα πολύ καλό. Το αν η νέα κυβέρνηση είναι καλή ή δεν είναι δεν μπορούμε, και δεν επιτρέπεται εμείς, να το κρίνουμε. Το δένδρο κρίνεται από τον καρπό του. Και η κυβέρνηση θα κριθεί από τις επιτυχίες της ή τις αποτυχίες της.

Στον Καναδά το 2015 κύλησε χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα. Έφερε κι εδώ αλλαγή κυβέρνησης και ισχύουν και για τη νέα κυβέρνηση του Καναδά, όσα είπαμε ανωτέρω για την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας.

New year 2016 drawing by airplane on the air at sunset

Το 2015 για την Ελληνοκαναδική ομογένεια είχε τα υπέρ και τα κατά. Κατά τη δική μου γνώμη τα υπέρ ήσαν περισσότερα από τα κατά. Ας κρίνει όμως ο καθένας μόνος του.

Ας δούμε τώρα τι θα φέρει το 2016. Όλα είναι ανοιχτά και όλα είναι ενδεχόμενα. Ας διευκρινίσουμε όμως εδώ, ότι το 2016 αυτό καθ’εαυτό δεν θα φέρει τίποτε. Θα γίνουν στο 2016, αυτά τα οποία θα επιτρέψει ο Θεός και αυτά τα οποία θα κάνουν οι άνθρωποι. Ο χρόνος είναι αμέτοχος στην πρόοδο ή μή της κοινωνίας. Οι πρωταγωνιστές είναι ο Θεός και ο άνθρωπος. Υπάρχουν βέβαια και τα έργα της φύσης – σεισμοί, καταποντισμοί, κλπ- τα οποία είναι ανεξέλεγκτα.

Ο Θεός είναι Δημιουργός κάθε καλού και ουδενός κακού. Θέλει να σωθούνε όλοι οι άνθρωποι και να έρθουν στην επίγνωση της αλήθειας. Επέμβαση κακή του Θεού δεν γίνεται. Σέβεται όμως ο Θεός την ελευθερία του ανθρώπου και του επιτρέπει να κάνει ακόμη και το κακό.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, όλα όσα γίνουν στο 2016 θα είναι έργα ανθρώπων. Θα επιτρέψει η κοινωνία στους τζιχαντιστές, να βιαιοπράττουν και να σφάζουν στο όνομα του ψεύτικου Θεού τους; Θα καταχρώνται οι κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη των λαών και αντί να δουλεύουν για την πρόοδο της κοινωνίας, θα δουλεύουν μόνο για τους εαυτούς τους; Θα καταδυναστεύουν οι μεγάλοι και δυνατοί, τους φτωχούς και τους αδυνάτους; Όλα είναι πιθανά και δυνατά.

Ας σκεφθεί ο κάθε άνθρωπος του 2016 όλα τα ανωτέρω, που τα είπαμε τόσο απλά και ας αποφασίσει. Το ωφέλιμο για όλους είναι η επιστροφή του κάθε ανθρώπου προς το Θεό. Επιστροφή γνήσια. Ειλικρινής. Ριζική. Μόνο αυτό θα φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα. Ειρήνη. Αρμονική συνεργασία. Πρόοδο. Τα πλέον απαραίτητα για την ευτυχία τυ ανθρώπου.

Εύχομαι και προσεύχομαι στο 2016 ο καθένας να έλθει εις εαυτόν. Ο κάθε άσωτος και ο κάθε τζιχαντιστής, να καταλάβει ότι είναι στην καταστροφή. Να συνέλθει και να επιστρέψει προς τον Θεό Πατέρα. Ετσι, αφ’ενός μεν θα ειρηνεύσει και θα σωθεί ο ίδιος, αφ’ετέρου δε θα ειρηνεύσει η κοινωνία και θα λιγοστέψει το κακό το οποίο γίνεται.

Εύχομαι όλοι να επιστρέψουμε στο Θεό κατ’επίγνωση και να ζούμε στο 2016 με την ευλογία του Θεού, χαρά και ευτυχία και πρόοδο υλική και πνευματική.

Με πατρική αγάπη και θερμές ευχές εν Χριστώ Τεχθέντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΤΟΡΟΝΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΣ