Ο Φώτης Κόντογλου και ο Δημήτρης Πελεκάσης στον Άγιο Γεώργιο Κυψέλης

21 Φεβρουαρίου 2016

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η έκθεση «Φώτης Κόντογλου.  Από τον «Λόγο» στην«Έκφρασι». Με ζωγραφιές και με πλουμίδια απ’ το χέρι του συγγραφέα», στη Πινακοθήκη Γκίκα (Κριεζώτου 3), του Μουσείου Μπενάκη.

kontoglou

Φώτης Κόντογλου

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Φώτη Κόντογλου (1895-1965) και πραγματοποιείται με αφορμή τα εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννησή του και τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του. Παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά έργα, από το συγγραφικό και εικονογραφικό έργο του καλλιτέχνη.
Στόχος της είναι να αναδειχθεί το συγγραφικό έργο του Κόντογλου και να παρουσιαστούν οι εικονογραφήσεις που δημιούργησε τόσο για τα βιβλία, που ο ίδιος έγραψε ή μετέφρασε, όσο και για βιβλία άλλων συγγραφέων. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, δημοσιευμένα αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδια, μία άλλη πτυχή του πολυσχιδούς έργου του σπουδαίου δημιουργού.  Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, η έκθεση έχει πάρει παράταση και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι το Σάββατο 5 Μαρτίου.

pelekasisi Dimitris

Δημήτριος Πελεκάσης Ελαιογραφία Χ. Ρουσέα, Μουσείο Δ. Σολωμού, Ζάκυνθος

Οι προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο χώρο της Έκθεσης συνεχίζονται κανονικά, κάθε Παρασκευή στις 14:00μ.μ. και κάθε Σάββατο 12:30μ.μ. και  13:30μ.μ.

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για σήμερα Κυριακή, στις 11.00π.μ., ξενάγηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, από την Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου, επίκουρη καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Φώτης Κόντογλου (1895-1965), συναντά καλλιτεχνικά τον Δημήτριο Πελεκάση (1881-1973), στην εικονογράφηση του Ναού Αγ. Γεωργίου Κυψέλης. Παρά τη διαφορετική αισθητική αντίληψη των δύο καλλιτεχνών, τους συνδέει η κοινή πίστη στη δημιουργικότητα της σύγχρονης εκκλησιαστικής τέχνης.

Κατερίνα Χουζούρη