150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

11 Ιουνίου 2016

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (στις 3 Οκτωβρίου 1866 ετέθη ο θεμέλιος λίθος), η IANOS Αίθουσα Τέχνης (Σταδίου 24), υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μικρή Άρκτου και την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού, διοργανώνει ομαδική εικαστική έκθεση, για να τιμήσει  το σημαντικότερο αρχαιολογικό μουσείο της.

habidis pavlos

Πάβλος Χαμπίδης

Η έκθεση εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 20:30μ.μ. διάλεξη της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Δρ Μαρίας Λαγογιάννη. Η έκθεση, θα μεταφερθεί τον Νοέμβριο στον χώρο αναψυχής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Foto apo ta egkainia

Από την ημέρα των εγκαινίων

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες εμπνέονται από τα εκθέματα των συλλογών του Μουσείου, το κτίριο και την ιστορία του.  Ο καθένας μέσα από την προσωπική του ματιά αποτυπώνει διαφορετικές θεάσεις του χώρου και των δράσεων του Μουσείου.

karageorgi tina

Τίνα Καραγεώργη

Στην έκθεση συμμετέχουν: Κώστας Ανανίδας, Εριέττα Βορδώνη, Μάριος Βουτσινάς, Στέλιος Γαβαλάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Ειρήνη Γκόνου, J.Joshua Garrick, Τίνα Καραγεώργη, Βούλα Καραμπατζάκη, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Στέλλα Μελετοπούλου, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Παναγιώτης Πασάντας, Ντίνος Πετράτος, Άντζελα Πετροχείλου, Μαίρη Σαμόλη, Δημήτρης Σαρασίτης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Κατερίνα Τσεμπελή, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή.

sarasitis dimitris

Δημήτρης Σαρασίτης

Η φροντίδα του ελληνικού κράτους για τις αρχαιότητες, φαίνεται από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, καθώς αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και φροντίδα όχι μόνο για την προστασία των μνημείων, αλλά και για την ανάπτυξη και προαγωγή της αρχαιολογικής έρευνας.  Η Αρχαιολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1833, ενώ το 1834 συντάσσεται ο πρώτος νόμος για την προστασία των αρχαιοτήτων.

bliatsou georgia

Γεωργία Μπλιάτσου

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1889, είναι το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης. Αρχικά, το Μουσείο είχε στόχο να φιλοξενήσει τα ευρήματα των ανασκαφών του 19ου αιώνα, κυρίως από την Αττική.  Στη συνέχεια όμως εμπλουτίστηκε με ευρήματα από ολόκληρη την Ελλάδα και πήρε τη μορφή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.  Σήμερα, μέσα από τα 11.000 περίπου εκθέματά του, προσφέρει ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, από τα προϊστορικά χρόνια έως την ύστερη αρχαιότητα.

Κατερίνα Χουζούρη