«Το ψωμί των Κυπρίων»

16 Ιουνίου 2016

«Το ψουμίν εν ο Χριστός», λένε στην Κύπρο.  Και σύμφωνα με μια παράδοση της Μεγαλονήσου, το ψωμί στο τραπέζι συμβολίζει τον Χριστό.  Γι’ αυτό παλιά συνήθιζαν να σηκώνονται από το τραπέζι, μόνον αφού είχαν σηκώσει πρώτα το ψωμί.  Το ψωμί και η θέση του στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων, ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου, στη δημιουργία του Ντοκιμαντέρ «Το Ψωμί των Κυπρίων».

198139_161862740534679_6822032_n
Την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στις 20:00μ.μ., στην Κυπριακή Εστία, Κέκροπος 3, στην Πλάκα, η Κινηματογραφική Λέσχη  της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), προβάλλει την ταινία του Πασχάλη Παπαπέτρου «Το Ψωμί των Κυπρίων», Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ του 2006. Η σκηνοθεσία, το σενάριο και το μοντάζ είναι του Πασχάλη Παπαπέτρου, η φωτογραφία του Νίκου Αβρααμίδη, η μουσική του Μιχάλη Μόζορα και ο ήχος του Γιώργου Ποταμίτη. Είναι μία παραγωγή της Analysis Films Ltd.

Cypriot-christmas-bread- apo to Arsos Lemesou

http://www.diakonima.gr/2013/12/27/ Από το βιβλίο «Το Πλουμιστό Ψωμί της Κύπρου», της Δωρίτας Βοσκαρίδου

«Το ψωμί της Κύπρου, σύμφωνα με περιηγητή του 18ου αιώνα, δεν ήταν μόνο εξαιρετικής ποιότητας, αλλά και το καλύτερο που μπορούσε να βρει κανείς σ’ όλα τα μέρη της Ανατολής. Για τους ντόπιους ήταν κάτι περισσότερο, η βασική καθημερινή διατροφή για επιβίωση. Ο μακρύς δρόμος από το σιτάρι στο ψωμί, είναι και η πορεία της ταινίας». Η ταινία αξιοποιεί τις τελευταίες ευκαιρίες για απαθανάτιση σκηνών με πρωταγωνιστές ανθρώπους της κυπριακής υπαίθρου, που εργάστηκαν στην παραδοσιακή καλλιέργεια των δημητριακών. Το ψωμί παρουσιάζεται στην ταινία σε όλες του τις εκφάνσεις: από το ψωμί στο καθημερινό τραπέζι, ως τον Άρτο της Εκκλησίας και τα παραδοσιακά ζυμώματα των μεγάλων εορτών, η δε σύνδεσή του με τον εθιμικό κύκλο, φωτίζει τη λαογραφική πτυχή του θέματος.

Κατερίνα Χουζούρη