«Εικόνες, Θησαυροί των Προσφύγων»

6 Ιουλίου 2016

Μία άλλη πτυχή πολύ σημαντική, που αφορά το θέμα των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922, την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάννης, την μετεγκατάστασή τους σε νέους τόπους, στην Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία, πραγματεύεται η έκθεση  «Icônes, Trésors de Réfugies», η οποία εγκαινιάστηκε την 1η Ιουλίου, στη Ναντ της Γαλλίας.

foto 2

ΒΧΜ 11535 Εικόνα με παράσταση της Αγίας Αικατερίνης. Τέλη 17ου αιώνα

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Château de Ducs de Bretagne- Musée d’ Histoire de Nantes, σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και έχει ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, σε μια εποχή που το προσφυγικό ζήτημα είναι πάλι επίκαιρο.

foto 1

ΒΧΜ 02184 Αργυρή επένδυση εικόνας με παράσταση του Αγίου Γεωργίου δρακοντοκτόνου. Από εργαστήριο της Σμύρνης. 1878

Είναι η ιστορία των Ελλήνων που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, αφήνοντας πίσω πολλούς νεκρούς, αλλά και τις εκκλησίες τους, τις περιουσίες, τα σπίτια τους, τη ζωή τους.   Η ευλάβεια και η πίστη αυτών των ανθρώπων, φαίνεται  από το γεγονός ότι μετέφεραν μαζί τους στη νέα πατρίδα, ως θησαυρό,  τις ιερές τους εικόνες.

visuel_recadre_c_library_of_congress

http://www.chateaunantes.fr/fr/evenement/icones

Η ιστορία ανασυντίθεται μέσα από αρχειακό υλικό και εκκλησιαστικά κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες όταν εγκατέλειπαν τις πατρίδες τους, τονίζοντας τη σημασία που είχαν αφενός στη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους και αφετέρου στον ρόλο των κειμηλίων ως «συνδετικού κρίκου» μεταξύ των παλαιών και των νέων πατρίδων. «Κάθε εικόνα διηγείται μία ιστορία».

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στην έκθεση, με 48 έργα της συλλογής «Κειμηλίων Προσφύγων» και συγκεκριμένα με 37 εικόνες, 10 έργα μικροτεχνίας και ένα αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας Επίσκεψης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 13 Νοεμβρίου 2016.

Κατερίνα Χουζούρη