Ποιότητα διαβίωσης: Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι δημότες στο Δήμο Αχαρνών;

27 Αυγούστου 2016

Urban girl standing out from the crowd at a city street.

Κατοίκηση της περιοχής του Δήμου Αχαρνών – Στάσεις και απόψεις των ερωτηθέντων ως προς την ποιότητα διαβίωσης στο Δήμο Αχαρνών

Σχετικά με το χρόνο διαμονής – κατοίκησης των ερωτηθέντων στην περιοχή του Δήμου Αχαρνών τα 14 (31%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν ότι κατοικούν στην περιοχή από τότε που γεννήθηκαν, τα 29 (65%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν ότι κατοικούν χρόνια (από 3 έως 42 χρόνια) και 2 (4%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν ότι διαμένουν στην περιοχή τους τελευταίους μήνες.     Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί, ότι έγινε προσπάθεια οι συμμετέχοντας να κατοικούν σε διάφορες συνοικίες του Δήμου Αχαρνών, έτσι ώστε να κατανοήσουμε μέσα από τις διαφορετικές όψεις τους το πολύμορφο χαρακτήρα της περιοχής του Δήμου Αχαρνών.

Στην ερώτηση γιατί αποφάσισαν ως τόπο κατοικίας τους το Δήμο Αχαρνών τα 18 (40%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν ότι η απόφασή τους ήταν τυχαία, τα 18 (40%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν ότι είχαν συγγενείς στο Δήμο Αχαρνών, τα 2 (4%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν ότι είχαν φίλους στο Δήμο Αχαρνών, τα 4 (9%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν ότι η απόφασή τους επηρεάστηκε από οικονομικούς λόγους (φτηνά ενοίκια, φτηνή αγορά κατοικίας σε σύγκριση με άλλες περιοχές, εργάζονταν στην περιοχή και αποφάσισαν να γίνει και τόπος κατοικίας τους, μένουν στην περιοχή επειδή οι γονείς τους έχουν σπίτι και για οικονομικούς λόγους δεν μπορούν να φύγουν), το 1 (2%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσε για γεωγραφικούς λόγους (κλίμα και μέγεθος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αχαρνών) και τέλος τα 2 (4%) από τα 45 άτομα του δείγματος δεν απάντησαν.

Ως ιδιοκτήτες κατοικίας στο Δήμο Αχαρνών δήλωσαν τα 31 (69%) από τα 45 άτομα του δείγματος και τα 14 (31%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν ότι δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι.

Ως προς τον τύπο κατοικίας τα 21 (47%) από τα 45 άτομα του δείγματος διαμένουν σε μονοκατοικία, τα 22 (49%) από τα 45 άτομα του δείγματος διαμένουν σε πολυκατοικία, το 1(2%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσε άλλο τύπο κατοικίας (διώροφο) και τέλος το 1 (2%) από τα 45 άτομα του δείγματος δεν απάντησε.

Tzora-Culture_19_07

Στην ερώτηση πώς χαρακτηρίζουν οι συμμετέχοντες την διαβίωση τους στο Δήμο Αχαρνών ως προς την ποιότητα ζωής, συνολικά τα 20 (45%) από τα 45 άτομα δήλωσαν Καθόλου Ικανοποιητική, τα 19 (42%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν Σχετικά Ικανοποιητική και τέλος τα 6 (13%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν Αρκετά Ικανοποιητική.

Tzora-Culture_19_09

Στην ερώτηση ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται για την κακή ποιότητα διαβίωσης στο Δήμο Αχαρνών τα 21 (47%) από τα 45 άτομα του δείγματος απάντησαν ότι ευθύνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα 19 (42%) από τα 45 άτομα του δείγματος απάντησαν ότι ευθύνονται όλοι, το 1 (2%) από τα 45 άτομα του δείγματος απάντησε ότι ευθύνεται ο ίδιος, το 1 (2%) από τα 45 άτομα του δείγματος απάντησε ότι ευθύνονται οι άλλοι, το 1(2%) από τα 45 άτομα του δείγματος απάντησε ότι η κακή ποιότητα διαβίωσης οφείλεται στην έλλειψη υποδομών και τέλος το 1 (2%) από τα 45 άτομα του δείγματος απάντησε ότι οφείλεται σε άλλο (ανεργία, Αθίγγανοι-Ρομ).

Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινιστεί, πως πολλοί από τους συμμετέχοντες που θεωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση υπεύθυνη για την κακή ποιότητα διαβίωσης στο Δήμο Αχαρνών, ταυτίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Κράτος, ενώ άλλοι ταυτίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις υποδομές. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι οι υπάρχουσες κακής ποιότητας (αποχετευτικό σύστημα όμβριων, όροι δόμησης οικοπέδων, χωροταξία, κακός φωτισμός, οδοποιία, μαζεμένη αγορά) ή η παντελώς έλλειψη υποδομών (πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, ποδηλατοδρόμοι) ευθύνονται για την κακή ποιότητα διαβίωσης στο Δήμο Αχαρνών.

Τέλος, στην ερώτηση αν θεωρούν ότι υπάρχει καλύτερη πόλη από αυτήν που κατοικούν τα 12 (27%) από τα 45 άτομα του δείγματος δεν απάντησαν, το 1 (2%) από τα 45 άτομα του δείγματος απάντησε ότι δεν υπάρχει καλύτερη πόλη και τέλος τα 32 (71%) από τα 45 άτομα του δείγματος δήλωσαν ότι υπάρχει καλύτερη πόλη για διάφορους λόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε Κηφισιά (καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, υψηλό μορφωτικό επίπεδο κατοίκων), Περιστέρι (ΜΕΤΡΟ, άνετη αγορά), Άγιοι Ανάργυροι και Πετρούπολη (καθαρότερες πόλεις, χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας), Θεσσαλονίκη (κοσμοπολίτικος χαρακτήρας), Επαρχία –  Νησιά (ανθρώπινες σχέσεις).


Παρατήρηση: Το παρόν κείμενο αποτελεί τμήμα της Διπλωματικής Εργασίας «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πολυπολιτισμικότητα. H περίπτωση του Δήμου Αχαρνών» της φοιτήτριας του Ελληνικού  Ανοικτού Πανεπιστήμιου (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ  ΜΟΝΑΔΩΝ) και πολιτικής επιστήμονος κ. Φωτεινής Τζώρα. Η εργασία εκπονήθηκε με α’ επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Τριανταφυλλοπούλου Αθανασία, β’ επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Συλαίου Στυλιανή και Ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον κ. Μπαντιμαρούδη Φιλήμονα, δημοσιεύεται, δε, εμπλουτισμένη σε συνέχειες από την ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ.

Διαβάστε το προηγούμενο τμήμα της εργασίας εδώ