Σύναξις Σπηλαιωτών Οσίων της Καρυστίας

18 Αυγούστου 2016

Εορτή Συνάξεως των Σπηλαιωτών Οσίων της Καρυστίας,
Γρηγορίου, Γερασίμου και Ιωσήφ

viber image4

Στο χωριό «Σπηλιές» των Κήπων, παρά τις Κονίστρες της Κύμης, εορτάσθηκε σήμερον πανηγυρικά η Σύναξη των Σπηλαιωτών Οσίων, Γερασίμου του Σιναΐτου και των δύο υποτακτικών του Γερασίμου και Ιωσήφ, των Ευβοέων μαζί με την επέτειο των εγκαινίων του εκεί Ναού του Αγίου Γρηγορίου. Ο Ναός αυτός βρίσκεται κτισμένος πάνω από το σπήλαιο με το αγίασμα του Αγίου. Στο σπήλαιο αυτό, όπως και στο άλλο παρά τη Χηλή της Κύμης, ασκήτευσαν οι δύο υποτακτικοί του Αγίου Γρηγορίου είτε μαζί με αυτόν ερχόμενοι από το Σινά, είτε μετά την κοίμηση του διδασκάλου τους και αφιέρωσαν Ναούς στους τόπους ασκήσεώς τους στο όνομά του. Έτσι δικαιολογείται και το ότι μόνο στην περιοχή της Καρυστίας υπάρχουν τρεις Ναοί, οι δύο μάλιστα με σπήλαια, αφιερωμένοι στον Άγιο Γρηγόριο, αλλά με την πάροδο του χρόνου τιμούσαν την μνήμη του πλέον γνωστού στην Ορθοδοξία μας και μεγάλου διδασκάλου, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

viber image1

Ο Ναός πάνω από το σπήλαιο-αγίασμα του Αγίου Γρηγορίου στις «Σπηλιές» εγκαινιάσθηκε πέρυσι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. κ. Σεραφείμ, στο όνομα των τριών Καρυστινών Οσίων. Διά την πανήγυριν συνεταγη ειδική κοινή στους τρεις Οσίους Ακολουθία και ιστορήθηκαν βυζαντινής τεχνοτροπίας εικόνες με τη μέριμνα του πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτου, πατρός Νικοδήμου, του και εφημερεύοντος στους Κήπους και στις Σπηλιές.

viber image6

Η πανηγυρική Ακολουθία τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Άγιο Καρυστίας συνιερουργούντος πλήθους Ιερομονάχων Ιερέων και Διακόνων παρουσία πολλών φιλεόρτων χριστιανών, που έσπευσαν να τιμήσουν του Οσίους που αγίασαν την περιοχή τους με τα ασκητικά δάκρυα και τους ιδρώτες τους. Τον εμπνευσμένο, όπως πάντοτε, πανηγυρικό εκφώνησε ο άοκνος και άγαν φιλακόλουθος, ο πολιός Σεβασμιώτατος κ. κ. Σεραφείμ, αναφερόμενος στο πως ο Ναός αγιάζει τους πιστούς. Στο τέλος ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος παρέθεσε εόρτια τράπεζα.

viber image7
Παραθέτουμε διά πνευματική ευωχία των πιστών το Απολυτίκιο των Τριών Οσίων.
Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον.

Καρυστίας σπηλαίων σεπτούς οικήτορας,
τους εγκρατεια, νηστεία
και ασιγητω ευχή
επαρθέντων εις επάλξεις οσιότητος,
θείον Γρηγόριον, πιστοί,
και θεόπνουν Ιωσήφ
συν έμφρονι Γερασίμω
εγκωμιάσωμεν πόθω
αυτών πρεσβείας εξαιτούμενοι.

78754