Κυθρέα, η γη των Χύτρων: Αρχαιότητες, κειμήλια και θησαυροί

7 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Δήμος Κυθρέας και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών συνδιοργανώνουν σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Έκθεση με τίτλο: «Κυθρέα, η γη των Χύτρων: Αρχαιότητες, κειμήλια και θησαυροί», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 25 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία. Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

kithrea3

Εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας από την κατεδαφισμένη από τους Τούρκους εισβολείς στη Μονή της Θεοτόκου στην Τουρκοκρατούμενη Κυθρέα. Η εικόνα αυτή, όπως και εκατοντάδες άλλες, χάθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν τα λιγοστά κειμήλια που διέσωσαν οι Κυθρεώτες. Πρόκειται για τον πολιτιστικό πλούτο της νερομάνας κωμόπολης της Κυθρέας, στην οποία βρίσκεται η σημαντικότερη πηγή νερού σ’ όλη την Κύπρο, το Κεφαλόβρυσο. Η πηγή αυτή συνέβαλε τα μέγιστα στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Κυθρέας και των γύρω περιοχών, δεδομένου ότι το νερό της χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για την ύδρευση της Κυθρέας και των πέριξ χωριών, αλλά κι άλλων χωριών της ευρύτερης περιοχής της Μεσαορίας.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2017.