Η ισχύς εν τη ενώσει

 
Παιδικά / Μύθοι του Αισώπου

bodia-kai-lion_mesa

– Πολύ χορταστικός μεζές οι τρεις τους…

Ο κυρ Λέοντας μουρμούριζε, καθώς περιτριγύριζε, για μέρες τώρα, τρεις καλοθρεμμένους ταύρους που έβοσκαν στο λιβάδι, τους λιγουρευόταν και βρυχιόταν απειλητικά. Άδικα όμως τα σχέδια και η λιγούρα! Ποτέ δεν τους πετύχαινε μοναχούς να τους καταφέρει. Κι όταν μια μέρα δοκίμασε να τα βάλει μαζί τους την πάτησε! Γιατί; Γιατί οι τρεις ταύροι σχημάτισαν κύκλο κι απ΄ όπου κι αν τους πλησίαζε αντίκριζε τα σουβλερά τους κέρατα!

– Ενωμένοι μου είστε ε; Δεν νικιέστε εε;

Το λιοντάρι μας είχε πεισματώσει και φυσικά άλλαξε σχέδιο για να απολαύσει το θήραμά του. Οι τρεις ταύροι λοιπόν τον περίμεναν ήδη στα κοφτερά του δόντια μέσα στο σχέδιό του.

– Δεν νικιέστε μαζί, θα νικηθείτε όμως ένας-ένας.

Καλά καταλάβατε! Ο κυρ Λέοντας έβαλε μπρος το σχέδιο της διάσπασης: Πλησίαζε τον καθένα ταύρο κρυφά και του κακολογούσε τους άλλους δυο συντρόφους του. Και λόγο στον λόγο, με τις συκοφαντίες του, έχασαν την εμπιστοσύνη αναμεταξύ τους οι ταύροι μας. Αποτέλεσμα; O κάθε ταύρος πήγαινε σε ξεχωριστά μέρη του λιβαδιού να βόσκει και απέφευγε τους άλλους.

– Αυτό θέλαμε κι εμείς!

Σίγουρα αυτό ήθελε το λιοντάρι μας… Έτσι ρίχτηκε στον κάθε ταύρο χώρια και εύκολα κατάφερε να φάει και τους τρεις, γιατί απλούστατα είχαν χάσει πια τη δύναμή τους! Αφού είναι γνωστό σε όλους μας πως η ἰσχύς ἐν τῇ ἐνώσει, όπως έλεγαν οι αρχαίοι, δηλαδή η ένωση φέρνει τη δύναμη!

 Απόδοση: Δ.Σ.
Αφήγηση: Μαρία Σαββοπούλου

Άκουσε την αφήγηση του μύθου