Bluetooth 5.0: είναι γεγονός, παρουσιάστηκε επίσημα

9 Δεκεμβρίου 2016

bluetooth icon / button

Η τεχνολογία στον κλάδο των smartphone γίνεται όλο και καλύτερη κάθε χρόνο, αλλά κάθε φορά για λίγο έχουμε κάποιες πραγματικά ουσιαστικές εξελίξεις σε κάποιον τομέα. Όπως το Bluetooth για παράδειγμα, το οποίο μόλις αναβαθμίστηκε στην έκδοση 5.0.

Το Bluetooth Special Interest Group (SIG) μόλις ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα της πέμπτης έκδοσης της τεχνολογίας αυτής. Αν και τα Bluetοοth 5.0 είναι διαθέσιμα από σήμερα, οι πρώτες συσκευές που θα φέρουν αυτή την τεχνολογία δεν θα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τα μέσα του 2017.

Σύμφωνα με το SIG, η νέα τεχνολογία Bluetoοth 5.0 έχει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, όπως μεγαλύτερη εμβέλεια, μεγαλύτερη ταχύτητα, καθώς και μεγαλύτερη χωρητικότητα του μηνύματος εκπομπής. Επίσης η ενισχυμένη διαλειτουργικότητα και η συνύπαρξη με άλλες ασύρματες τεχνολογίες έχει βελτιωθεί πάρα πολύ.

«Το Bluetooth επαναστατεί στο πως βιώνουν οι άνθρωποι το Internet of Things (IoT). Το Bluetooth 5.0 συνεχίζει να οδηγεί αυτή την επανάσταση, προσφέροντας αξιόπιστες συνδέσεις IoT» εξηγεί ο Mark Powell, Διευθυντής στην Bluetooth SIG.

Τα update του Bluet00th 5.0 περιλαμβάνουν ταχύτητες δύο φορές καλύτερες και οκτώ φορές  γρηγορότερη μετάδοση των μηνυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση της τεχνολογίας. Επιπλέον το Bluet00th 5.0 έρχεται με πολλές βελτιώσεις που θα συμβάλουν στη μείωση πιθανών παρεμβολών με άλλες ασύρματες τεχνολογίες, οι οποίες θα παρέχουν στις συσκευές με Bluetoοth πιο σταθερές συνδέσεις.

Ακόμη κι αν το Bluet00th 5.0 έχει λάβει πολλές αναβαθμίσεις, η τεχνολογία διατηρεί την χαμηλή λειτουργικότητα και ευελιξία της για τους προγραμματιστές. Παρά το γεγονός ότι η νέα τεχνολογία έχει ως επί το πλείστον στόχο το Internet of Things, αναρωτιόμαστε πόσο καιρό θα πάρει στους κατασκευαστές τηλεφώνων να υιοθετήσουν την νέα αυτή τεχνολογία.