Να έρθουν γρήγορα, πολύ γρήγορα

11 Δεκεμβρίου 2016

Θαύμα Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα

Η γερόντισσα Σοφία «προσκάλεσε» στο μοναστήρι αρκετές ευλαβείς ψυχές με τρόπο πραγματικά θαυμαστό. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία που κατέθεσε και εγγράφως στη Μονή το έτος 2000 η κ. Ευαγγελία (Λίτσα) Μαστροσάββα από την Αθήνα. Η οσία Σοφία έκανε γνωστή την παρουσία της στην ίδια μέσω της στενής της φίλης Φωτεινής, με την οποία εργαζόντουσαν μαζί. Καμμία από τις δυο φίλες δεν γνώριζε το παραμικρό για την γερόντισσα.

osia_sofia_kleisoura

Η Φωτεινή είδε στον ύπνο της να βρίσκεται σε άγνωστο τόπο, όπου ένιωθε χαμένη. Εκεί συνάντησε μια ρακένδυτη ηλικιωμένη γυναίκα και τη ρώτησε «που βρίσκομαι;» και εκείνη της απάντησε: «Βρίσκεσαι στην Καστοριά, την Φλώρινα και την Κοζάνη!». «Μα πως γίνεται αυτό;». «Γίνεται, γίνεται», απάντησε η ηλικιωμένη γυναίκα. Στην συνέχεια η Φωτεινή της πρότεινε να της αγοράσει μια μανδήλα, διότι δεν είχε πολλά χρήματα για περισσότερα ρούχα. Η γιαγιά την κοίταξε, χαμογέλασε, της χάιδεψε το χέρι και της είπε: «Δεν θέλω παιδί μου, ευχαριστώ. Ξέρεις πόσα μανδήλια έχω εγώ; Πάρα πολλά, τόσα που μπορώ να δώσω και σε σένα». Η Φωτεινή κατόπιν ρώτησε την Γερόντισσα τι κάνει σε εκείνο το μέρος και εκείνη της αποκρίθηκε: «Περιμένω την Καλλιόπη, την μητέρα της Βαγγελίτσας της φίλης σου». Η Φωτεινή αυθόρμητα είπε πως δεν έχει καμιά φίλη με αυτό το όνομα, αλλά αμέσως η Γερόντισσα την διόρθωσε: «Και βέβαια έχεις, το βαπτιστικό της Λίτσας που δουλεύετε μαζί είναι Ευαγγελία! Την περιμένω να έλθει στο σπίτι μου με την μητέρα της.

– «Και που μένεις»;

– «Στο Μοναστήρι Παναγίας της Κλεισουριώτισσας. Και να τις πεις να έρθουν γρήγορα, πολύ γρήγορα, τ’ ακούς; Και εγώ ξέρεις από πόσο μακριά έχω έρθει; από τον Πόντο ήρθα». Το τελευταίο μέρος του διαλόγου έγινε δίπλα σ’ ένα τζάκι. Αυτό το θαυμαστό όνειρο ήταν αφορμή να θεμελιωθεί μια σχέση πνευματική ανάμεσα στις γυναίκες αυτές και την αγία.

Πηγή: Επισκόπου Σεραφείμ Παπακώστα· Μητροπολίτου Καστοριάς, Μια σύγχρονη Μυροφόρος, Έκδοσις Ίεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας Καστοριάς, Έκδοση Γ΄, Καστοριά 2015.