Αγιασμός των Υδάτων στο Δούναβη

11 Ιανουαρίου 2017

«Τα ύδατα του Δούναβη παίρνουν στον αφρό τους την ορθόδοξη προσευχή και τους ύμνους του αγιασμού και τους μεταφέρουν μέχρι την Οδησσό και τη Μαύρη Θάλασσα».

Με την υπέροχη αυτή φράση και τον θαυμάσιο και τον ωραίο συμβολισμό χαιρέτισαν οι επίσημοι βαυαροί στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ (Regensburg) τη φετινή τελετή του αγιασμού των υδάτων του ποταμού Δούναβη, που όπως είναι γνωστό διασχίζει την κεντρική Ευρώπη και ποτίζει με τα νάματά του πολλά κράτη, όπως λ.χ. Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία.

mitwirkende

(από δεξιά) ο Αρχιμ. Γ. Σιώμος, ο Πρωτοπρ. Απ. Μαλαμούσης, ο Θεοφ. Επίσκ. κ. Ευμένιος, o ρωμαιοκαθολικός Επίσκ. κ. Ρούντολφ Φοντερχόλζερ, ο ευαγγελικός επίσκ. Χανς-Μάρτιν Βάις και ο Αρχιδήμαρχος κ. Ι. Βόλμπεργκς. Φωτο: Bistum Regensburg

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης μετέβησαν στην πόλη Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας και τέλεσαν την ακολουθία του αγιασμού του ποταμού Δούναβη. Προηγήθηκε σύντομη εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό ναό της πόλης με την ορθόδοξη αντιπροσωπεία, την αντιπροσωπεία της ρωμαιοκαθολικής επισκοπής της πόλης, με επικεφαλής τον τοπικό Επίσκοπο κ. Ρούντολφ Φοντερχόλζερ και την αντιπροσωπεία της ευαγγελικής εκκλησίας, με επικεφαλής τον ευαγγελικό επίσκοπο Χανς-Μάρτιν Βάις. Ακολούθως οι αντιπροσωπείες και το εκκλησίασμα μετέβησαν πεζή με λιτανεία στην ιστορική Πέτρινη Γέφυρα του Δούναβη, όπου έλαβε χώρα και η τελετή του αγιασμού. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν από τα παγωμένα νερά του ποταμού τρεις βαυαροί εθελοντές, μέλη της Κρατικής Υπηρεσίας Επιτήρησης Ποταμών και Λιμνών της Βαυαρίας. Στην τελετή στον καθεδρικό ναό και στην ακολουθία του αγιασμού στη γέφυρα έψαλε με υπέροχο βυζαντινό ύφος ο δρ. Θεολογίας κ. Ιωάννης Πίλιουρης.

Παρέστη ο Αρχιδήμαρχος της πόλης κ. Ιωακείμ Βόλμπεργκς.

mitwirkende-2

(από αριστερά) ο Αρχιμ. Γ. Σιώμος, ο Θεοφ. Επίσκ. κ. Ευμένιος, o ρωμαιοκαθολικός Επίσκ. κ. Ρούντολφ Φοντερχόλζερ, η ομάδα των βαυαρών κολυμβητών, ο Αρχιδήμαρχος κ. Ι. Βόλμπεργκς και ο ευαγγελικός επίσκ. Χανς-Μαρτιν Βάις. Φωτο: Bistum Regensburg

Οι Επίσκοποι και ο Αρχιδήμαρχος τόνισαν στις ομιλίες τους το βαθύ συμβολισμό του αγιασμού που τελείται σε μια ιστορική πολιτιστική γέφυρα και σ΄ένα ποταμό που συνδέει και ζωοποιεί λαούς και πολιτισμούς.

Οι βαυαροί ομιλητές επήνεσαν δημόσια στις ομιλίες τους τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση για την πρωτοβουλία του να εισαγάγει και να καθιερώσει προ τετραετίας το ωραίο αυτό ορθόδοξο έθιμο του αγιασμού των υδάτων, μετά το Μόναχο και στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ, ως ευλογία και εμπλουτισμό της εκκλησιαστικής ζωής όλων των κατοίκων της πόλης.

schwimmer

Εφημερίδες και το τοπικό κανάλι κάλυψαν το γεγονός αυτό με επαινετικά λόγια για την παρουσία και ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πόλη και στην περιοχή.