Ο περιώνυμος κρητικός ζωγράφος Θεοφάνης ο Κρης

8 Ιανουαρίου 2017

tsigaridas2

Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017 στις 19.00 στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου του Ευθύμιου Τσιγαρίδα, ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με τίτλο «Θεοφάνης ο Κρης». Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Μαρία Βασιλάκη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την παρουσίαση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια ΜΒΠ.

Αφορμή για την έκδοση αυτού του βιβλίου στάθηκε ένα κείμενο, που μου ζητήθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Κρήτης τον Ιούλιο του 2013 για τον περιώνυμο κρητικό ζωγράφο του πρώτου μισού του 16ου αιώνα Θεοφάνη, με σκοπό να συμπεριληφθεί στον συλλογικό τόμο που προγραμμάτιζαν με τον τίτλο «Πορτραίτα Κρητών».

Μετά την ματαίωση της έκδοσης αυτού του τόμου θέλησα να πραγματοποιήσω μία παλαιά μου επιθυμία, να συντάξω, δηλαδή, ένα κείμενο για το έργο του Θεοφάνη περιεκτικό και ουσιώδες, το οποίο να συνοδεύσω με εκτεταμένη εικονογράφηση, αντιπροσωπευτική της καλλιτεχνικής δραστηριότητος του Θεοφάνη στα Μετέωρα και στο Άγιον Όρος την περίοδο 1527-1546. Βασικός στόχος είναι να συγκεφαλαιώσω τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας, παλαιότερης και πρόσφατης, που οφείλεται πρωτίστως στο έργο του αειμνήστου ακαδημαϊκού Μ. Χατζηδάκη και δευτερευόντως εμού. […] (Από τον πρόλογο του συγγραφέα)