Προσβάσιμη σελίδα

Παρουσίαση των 2 μεγάλων καταλογογραφικών έργων του Γρ. Στάθη

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 ~ ώρα 18:30 ~ στον πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα γίνει η παρουσίαση των δύο μεγάλων καταλογογραφικών έργων του Γρηγοριου Σταθη, Ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντού του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εκδόθηκαν πρόσφατα απ’ το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας:

– ΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ~ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, τόμος Δ΄ [Μονή Ιβήρων] (σελ. 1040), Αθήνα (Οκτώβριος) 2015.

– ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΕΞΗΓΗΣΕΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΝΕΑΝ ΜΕΘΟΔΟΝ ΣΗΜΕΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, τόμος Α΄ Τα Προλεγόμενα (σελ. 480) και τόμος Β΄ Κατάλογος (σελ. 496), Αθήνα (Οκτώβριος) 2016.

grigoriosstathis1

Την παρουσίαση των Ομιλητών θα κάνει ο κ. Γρηγόριος Αναστασίου, διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας – επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας.

Τα έργα θα παρουσιάσουν

• ο κ. Δημήτριος Μπαλαγεώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και

• ο κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο συγγραφεύς – καταλογογράφος
• κ. Γρηγόριος Στάθης θα έχει τον ακροτελεύτιο λόγο και την έκφραση των ευχαριστιών.

Θα ψάλει ο Χορός Ψαλτών “Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης” με διδάσκαλο και χοράρχη τον κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη, πρωτοψάλτη του ι. ν. αγίας Βαρβάρας του Προσκυνήματος του Αιγάλεω:

• Εις μνημόσυνον αιώνιον, ήχος β΄ νεανες, μέλος Γρηγορίου Πρωτοψάλτου († 23 Δεκεμβρίου 1821), ως χαριστήριο μνημόσυνο στην αγήρω μνήμη των Τριών Εξηγητών Διδασκάλων της Νέας Μεθόδου, Χρυσάνθου εκ Μαδύτων – Γρηγορίου Πρωτοψάλτου – Χουρμουζίου Χαρτοφύλακος, και πάντων των μελοποιών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών, των οποίων τα παντοία μελοποιήματα εξήγησαν στα Πρωτόγραφα τους.

• Δόξα, Ταις των αποστόλων – Και νυν, Ταις της Θεοτόκου – Αναστάς ο Ιησούς, αναστάσιμα Πεντηκοστάρια ήχος β΄ νεανες, μέλος Γρηγορίου Στάθη, η ευχαριστήρια κατακλείδα του έργου ΤΑ ΠΡΩΤΟΓΡΑΦΑ.

• Άξιον εστίν, Μεγαλυνάριον ήχος δ΄ άγια, μέλος Γρηγορίου Στάθη, η ευχαριστήρια κατακλείδα του Δ΄ τόμου του Καταλόγου ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)