Προσβάσιμη σελίδα

«Δοξολογίες κατ΄ήχον»-(Σύντομες, Αργοσύντομες, Αργές)

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πολυχρονάκη η έκδοση του Γεωργίου Χατζηθεοδώρου με τίτλο «Δοξολογίες κατ΄ήχον»-(Σύντομες, Αργοσύντομες, Αργές). »Στην καλαίσθητη και επιμελημένη έκδοση ο ακάματος εργάτης της βυζαντινής μουσικής, αποτυπώνει τη ψαλτική πράξη στον καθεδρικό ιερό ναό Παναγίας Κεχαριτωμένης, Χώρας Καλύμνου, στον οποίο και ψάλλει  από το 1988.

doxologies-kathixon1

Σημειώνει στην εισαγωγή του βιβλίου του: «Οι σύντομες, πλην ολίγων εξαιρέσεων, είναι από του Μανουήλ Πρωτοψάλτη σε δική μου απόδοση.Οι αργοσύντομες είναι ως επί το πλείστον κατά τη ψαλτική παράδοση της Καλύμνου. Οι αργές είναι σε καθαρά δική μου, αλλά επόμενη του ίχνους των παλαιών, μελοποιήσεων.

Στο τέλος καταχώρησα ως κατακλείδα, σε παράρτημα την περίφημη Δοξολογία, σε ήχο πλ.α΄, του μεγαλου μελουργού του ιζ΄αιώνα, Γερμνού Αρχιεπισκόπου Νέων Πατρων. Τη Δοξολογία αυτή την εξήγησε-καλλώπισε ο Ιωάννης Καλομενόπουλος  Α΄ψάλτης Κρήτης, τον ιη΄αώνα, και εγώ την εξήγησα στη γραφή της  Νέας Μεθόδου. Την καταχωρώ για την κοινή ωφέλεια με ευχαριστίες  προς τον διακεκριμένο καθηγητή μουσικής Γιάννη Καστρινάκη που μου την παραχώρησε».

Για μουσικό κείμενο-παράδειγμα της έκδοσης πατήστε εδώ

Για πληροφορίες-παραγγελίες πατήστε εδώ

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Άρθρο Θωμά Αποστολόπουλου «Δέκα λεπτομέρειες για τη βυζαντινή μουσική»
Μνήμη Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή: σκαπανέας, διασώστης, κιβωτός
«Το ευ ζην μου εδίδαξε ο Λυκούργος Αγγελόπουλος»
«Θα ανοίξω το στόμα της ψυχής μου και θα γεμίσει από Άγιο Πνεύμα»
Λόγος και Μέλος: «Κεχαριτωμένη χαίρε»