Αντιφωνήσεις Σεβ. Μητροπολιτών Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου & Μιλήτου κ. Αποστόλου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου

6 Απριλίου 2017

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ

Πανοσιολογιώτατε άγιε Καθηγούμενε κ. Εφραίμ,

Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί,

Εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου, που η Παναγία μας με αξίωσε να επισκεφθώ το Άγιον Όρος, θεωρώ δε σημείο της χάριτος του Θεού στην Αρχιερατική μου πορεία ότι, ως νέος Αρχιερεύς, Βοηθός Επίσκοπος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, που διακονώ στην Εσθονία, ξεκινώ το προσκύνημά μου στο «Περιβόλι της Παναγίας» μας από την ιστορική και παλαίφατη, περίπυστη και σεβασμία, Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Βατοπαιδίου.

xristoupoleos

Έχω ιδιαίτερη ευλάβεια στην Παναγία την Παραμυθία και σήμερα ευγνωμόνως Την ευχαριστώ, που με αξίωσε να επισκεφθώ το σπίτι Tης. Έρχομαι, άγιε Καθηγούμενε, ως αδελφός και φίλος και ως ταπεινός και ελάχιστος προσκυνητής της Μονής σας. Ήδη, από τη στιγμή που οι πόδες μου επάτησαν την ευλογημένη και αγιασμένη τούτη γη, οι πρώτες μου εμπειρίες, η κοινωνία με το αξιαγάπητο πρόσωπό σας και με τα πρόσωπα των ευλαβών και αγαπητών πατέρων, μου δημιούργησαν έντονο το συναίσθημα ότι ο Θεός είναι παρών στη Δημιουργία Του. Δεν μας εγκατέλειψε και δεν μας εγκαταλείπει. Αισθάνομαι ότι εισήλθα σε ένα μικρόκοσμο του Παραδείσου, σε μια μικρογραφία της Βασιλείας των Ουρανών, όπου όλα είναι φωτεινά, όμορφα, χαρούμενα και αναστάσιμα.

Έχουμε, πατέρες και αδελφοί μου, το μεγάλο προνόμιο να πιστεύουμε στο μόνο ζωντανό και αληθινό Θεό. Ο Θεός μας δεν είναι απρόσιτος και απλησίαστος. Δεν είναι μόνο μία απόλυτη ουσία, όπως πιστεύουν οι Δυτικοί. Είναι Θεός απρόσιτος μεν στον άνθρωπο κατά την ουσία Του, κατά δε τις ενέργειές Του εξέρχεται από τον εαυτό Του και, από άπειρη αγάπη, έρχεται να συναντηθεί και να ενωθεί με τον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος, επομένως, μπορεί να λάβει εμπειρία του Θεού, όπως περίτρανα μας διδάσκει η Θεολογία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά περί των ενεργειών του ακτίστου φωτός. Η σημερινή δική σας υποδοχή αλλά και ο τρόπος που βιώνω προσωπικά αυτές τις στιγμές, δημιουργούν την πίστη και την βεβαιότητα μέσα μας ότι ο Θεός μας είναι πάντα παρών. Είναι ζωντανός. Και Τον ζούμε και Τον αισθανόμαστε και η αγάπη Του πλημμυρίζει τις καρδιές μας και ελευθερωνόμαστε από τα πάθη και τις αδυναμίες μας, όχι γιατί αξίζει ο αγώνας μας, αλλά γιατί αγαπούμε το Θεό.

Μεταφέρω στον άγιο Καθηγούμενο και σε όλη την αδελφότητα την αγάπη και την ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του και κανονικού Αρχιεπισκόπου της Αγιωνύμου Πολιτείας, ο οποίος μόλις προ ημερών σας εδέχθη με χαρά στην Καθέδρα του, άγιε Καθηγούμενε. Η περίοδος αυτή που σας επισκέπτομαι είναι εξόχως ιδιαίτερη και ευλογημένη, γιατί η χάρις της Παναγίας μας, μας επεφύλαξε μία μέγιστη χαρά, την οποία βιώνουμε με ικανοποίηση και κατάνυξη όλοι μαζί, με προεξάρχοντα της πανηγύρεως τον Πατριάρχη μας. Παρά τον πόλεμο και την αδικία, παρά το μίσος και τις συκοφαντίες, που επί μία ολόκληρη οκταετία εδέχετο η Ιερά Μονή, τελικώς επεκράτησε η δικαιοσύνη του Θεού, το φως έλαμψε και η αλήθεια ανεφάνη.

Το ξέρουμε ότι ο Θέος μένει πιστός στις υποσχέσεις Του, ακόμη κι όταν οι άνθρωποι κωφεύουν, ακόμη κι όταν οι άνθρωποι Τον ξεχνούν και στρέφονται αλλού, μη θέλοντας να έχουν καμμία επικοινωνία με ένα Θεό που το μόνο που υπόσχεται είναι η νίκη κατά του θανάτου. Εκείνος, όμως, κρατεί ανοικτές τις πύλες Του προς εμάς τους ανθρώπους και έρχεται ώρα, «και νυν εστι», όταν τα πράγματα των ανθρώπων, υποταγμένα στην εμπιστοσύνη του Θεού, γίνονται αποκαλύψεις και ευεργεσίες. Μια τέτοια μεγάλη και αποκαλυπτική ευεργεσία του Θεού μας βιώνουμε τούτες τις ημέρες, η οποία οφείλεται στην υπομονή σας και στην πίστη σας στο θέλημα Του.

Δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό και την Παναγία μητέρα Του για το χαρμόσυνο γεγονός που μας προσέφεραν. Πρώτος ο Πατριάρχης μας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην Παναγία, διότι η ελευθερία αυτή και η δικαιοσύνη αφορά τα δικά του παιδιά, αλλά και διότι με την αθωωτική αυτή απόφαση, δόξα τω Θεώ, δεν δημιουργήθηκε κάποιο κακό προηγούμενο αμφισβητήσεως του βυζαντινού δικαίου, γεγονός το οποίο θα επηρέαζε αρνητικώς όχι μόνο το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο αλλά και τα άλλα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, την Μονή του Σινά και όλο το Άγιο Όρος και όλα τα Πατριαρχικά Σταυροπήγια ανά την Ελληνική επικράτεια.

Εξ άλλου υπενθυμίζω στην αγάπη σας ότι το 1987 που επισκέφθηκε το Άγιον Όρος Πατριαρχική Εξαρχία, αποτελουμένη από τους Μητροπολίτες Σταυρουπόλεως Μάξιμο, Φιλαδελφείας τότε και νυν Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και Ελενουπόλεως τότε και νυν Χαλκηδόνος Αθανάσιο, ο Πατριάρχης ήταν τότε ο ιθύνων νους, ο οποίος εισηγήθηκε την μεταφύτευση όλων των πατέρων της συνοδείας του Γέροντος Ιωσήφ από την Νέα Σκήτη στην Μονή Βατοπαιδίου για την επάνδωσή της. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Φιλαδεφλείας τότε Βαρθολομαίος ήταν ο νυμφαγωγός της σημερινής αδελφότητος η οποία αυξύθηκε ποιοτικά και ποσοτικά και αριθμεί σήμερα περί τους 120 μοναχούς.

Εις ένδειξιν δε της ευχαριστίας του Πατριάρχου μας προς την Παναγία, για τη λύτρωση που επεφύλαξε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου από την δοκιμασία των τελευταίων ετών, προσφέρει η Παναγιότητά του δι᾽ εμού αυτή την αργυρά κανδήλα στην Παναγία μας, για να την ανάπτετε και να μην ξεχνάτε ότι το φως και η θέρμη της πατριαρχικής καρδίας είναι και θα είναι πάντοτε κοντά σας.

Ευχαριστώ ολοκαρδίως για την υποδοχή και τη φιλοξενία, καθώς και για την αγάπη σας την οποία αισθάνομαι και η οποία με στηρίζει.

Πανοσιολογιώτατε άγιε Καθηγούμενε κ. Εφραίμ,

Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί,

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος έλεγε ότι πρέπει να αγαπήσουμε τον άνθρωπο, πριν τον γνωρίσουμε. Μαζί με την ευλάβειά μου και την ευγνωμοσύνη μου προς την Παναγία την Παραμυθία, την οποία με πολύ σεβασμό προσκυνώ, σας βεβαιώνω, κατά τη ρήση του ιερού Χρυσοστόμου, ότι σας αγαπούσα πριν σας γνωρίσω, και σας αγαπώ και θα συνεχίζω να σας αγαπώ, γιατί αυτή είναι η εντολή του Θεού αλλά και διότι το αξίζετε.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την υποδοχή και εύχομαι να έχετε την ευλογία του Θεού, της Παναγίας μας και του Πατριάρχου μας.


ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΜΙΛΗΤΟΥ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Πανοσιολογιώτατε άγιε Καθηγούμενε και Γέροντα κ. Εφραίμ,

Ευλαβέστατοι μοναχοί, οι κατοικούντες εν τη ευλογημένη ταύτη Ιερά Μάνδρα του Βατοπαιδίου,

Φιλάγιοι και φιλόχριστοι προσκυνηταί,

Ομού μετά των θεοφιλεστάτου αγίου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου, Βοηθού Επισκόπου της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αφίχθημεν εις την περίπυστον ταύτην Ιεράν Πατριαρχικήν και Σταυροπηγιακήν Μονήν, δια να συνεορτάσωμεν τον Ευαγγελισμόν, την μεγίστην ταύτην Θεομητορικήν εορτήν και υμετέραν πανήγυριν.

milhtou1

Επάτησαν οι πόδες ημών, χάριτι Θεού, εις τα άγια των αγίων του οίκου της Υπεραγίας Θεοτόκου και, εισερχόμενοι εις το ημίφως του Καθολικού, εντός του κλίματος της θείας εξάρσεως της ιεράς υμνωδίας και του πραέος πνεύματος της αναμονής της πανηγύρεως, αισθανόμεθα πάντα ταύτα ως σημείον επαφής μετά του Θεού.

Δόξα τω Πατρί και τω Υιώ και τω Αγίω Πνεύματι.

Η εορτή του Ευαγγελισμού είναι μεγάλη και σπουδαία, διότι ανοίγει την Ωραίαν Πύλην του μυστικού και ανερμηνεύτου Θείου έργου της ενανθρωπήσεως, αποτελούσα την αρχήν της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους. Θα ακούσωμεν εις το απολυτίκιον: «Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις, ο Υιός του Θεού, Υιός της Παρθένου γίνεται». Δύο πρόσωπα πρωτοστατούν: αφ᾽ ενός μεν ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Ιησούς Χριστός, αφ᾽ ετέρου δε η Παρθένος Μαριάμ, η Κυρία Θεοτόκος και Θεομήτωρ. Ωσαύτως, δύο γεγονότα διαδραματίζονται: η φανέρωσις του «απ᾽ αιώνος αποκεκρυμμένου μυστηρίου» της βουλής του Θεού αλλά και η έναρξις όλης της ιστορίας της σωτηρίας του ανθρώπου και του κόσμου.

Αύτη είναι η μεγάλη εορτή, την οποίαν η αγαπώσα καρδία και τα φιλόστοργα αισθήματα υμών, του αγίου Καθηγουμένου και Προεστώτος, ηξίωσαν ημάς να προεορτάζωμεν και να εορτάζωμεν.

Εγκαρδίως και μετ᾽ αισθημάτων ειλικρινούς αγάπης ευχαριστούμεν δια την τιμητικήν και λίαν ευλογητήν πρόσκλησιν, ίνα προεξάρχωμεν της Πανηγύρεως και του αρχιερατικού συλλειτούργου.

Εκφράζομεν την βαθυτάτην συγκίνησιν ημών, διότι η Παναγία η Παραμυθία ποικιλοτρόπως επιδεικνύει την αγάπην αυτής εις ημάς. Ενθυμούμεθα τας δυσκόλους στιγμάς της παρελθούσης οκταετούς περιόδου, αι οποίοι, ευτυχώς, με την πρεσβείαν της Υπεραγίας Θεοτόκου, έλαβον αίσιον τέλος. Κατ᾽ αυτήν την σκοτεινήν περίοδον της δοκιμασίας του Γέροντος και της αδελφότητος, κατά θείαν οικονομίαν επεσκέφθημεν την Ιεράν Μονήν και η Παναγία επεφύλαξεν εις ημάς την χαράν να είμεθα ο πρώτος Αρχιερεύς μετά την αποφυλάκισιν του αγαπητού αγίου Καθηγουμένου Εφραίμ. Και ενθυμούμεθα εναργώς τότε την χαράν και την αγαλλίασιν των καρδιών ημών. Σήμερον πάλιν, κατά θεϊκήν συγκυρίαν, η Παναγία επεφύλαξεν αυτό το μέγιστον δώρον εις ημάς, να είμεθα μετά του αδελφού αγίου Χριστουπόλεως οι πρώτοι αρχιερείς, οι γευόμενοι τον καρπόν της χαράς της αθωώσεως της Ιεράς Μονής, του Γέροντος Εφραίμ και των συνεργατών αυτού από την έντιμον Ελληνικήν Δικαιοσύνην. Ανυμνολογούμεν την Κεχαριτωμένην και δοξάζομεν τον Τριαδικόν Θεόν αναφωνούντες: «Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος».

Ευχόμεθα ολοκαρδίως καλήν προετοιμασίαν και καλήν πανήγυριν. Ας κρατήσωμεν άγρυπνον, συν τοις σώμασι, και τας ψυχάς ημών και εις την προσευχήν και την περισυλλογήν ημών ας ετοιμασθώμεν να υποδεχθώμεν, ομού μετά της Παναγίας, και τον επί πώλου όνου καθεζόμενον και προσεγγίζοντα Χριστόν, και κατόπιν τον Νυμφίον της Εκκλησίας, ετοιμαζόμενον να ενδυθή τα βασιλικά διάσημα Αυτού, ήτοι τον ακάνθινον στέφανον και την ερυθράν χλαμύδα, δια να ανέλθη εις τον θρόνον του Σταυρού.

Αδελφοί, «χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύτε, και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ᾽ υμών» (Β´ Κορ. 13, 11).