Προσβάσιμη σελίδα

Συναυλία ΕΛΒΥΧ αφιερωμένη στο Λ. Αγγελόπουλο (Σάββατο 8 Απριλίου)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Σάββατο, 8 Απριλίου 2017, ώρα 20:30

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκίνησε τη δοκιμαστική λειτουργία της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τις «Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής», έναν κύκλο εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη σημαντικότερη, ίσως, θεματολογία της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας, τη λατρεία.

Ο φετινός πρώτος κύκλος των «Ημερών Λατρευτικής Μουσικής» είναι αφιερωμένος στα «Ανθρώπινα και Θεία Πάθη». Ο θεματικός αυτός άξονας, που λειτουργεί και ως προπομπός της Μεγάλης Εβδομάδας, ολοκληρώνεται με τη συναυλία της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κωνσταντίνου, το Σάββατο του Λαζάρου, 8 Απριλίου 2017.

ΕΛΒΥΧ φωτο

Πρόκειται για μια συναυλία με τίτλο «…τήν τῶν τοιούτων παθημάτων…», όπου επιχειρείται να δοθεί μία, κατά το δυνατόν πληρέστερη, εικόνα για το πώς αντιμετωπίζεται η θεματική των Παθών μέσα από την ορθόδοξη υμνογραφική, μουσική και λειτουργική παράδοση.

Μέσα από ύμνους και αναγνώσματα της περιόδου του Τριωδίου, της Νεκρωσίμου Ακολουθίας και, κυρίως, της Μεγάλης Εβδομάδας, καλείται ο ακροατής να συμμετάσχει σε μία πορεία που ξεκινάει από την εμφάνιση του θανάτου, ως αποτέλεσμα της αμαρτίας, μέχρι τη λυτρωτική πρόσληψη των παθών από τον Θεάνθρωπο.

Η συναυλία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και μακαριστού δασκάλου Λυκούργου Αγγελόπουλου (1941-2014), ο οποίος αφιερώθηκε ολοθύμως στην υπηρεσία της πατρώας μουσικής.

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, σαράντα χρόνια από την ίδρυσή της, φιλοδοξεί να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο το έργο του εμπνευστή της για τη μελέτη, παρουσίαση, προβολή και διάδοση της βυζαντινής μουσικής, αποδίδοντας στη μνήμη του την οφειλόμενη ευγνωμοσύνη.

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Α')
«Ψυχή μου, ψυχή μου ανάστα» (π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης)
Λόγος και Μέλος: Μικρό σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό - π. Μιχαήλ Καρδαμάκης (Β΄)