Η Φυσική είναι φαντασία!

29 Μαΐου 2017

Η Φυσική θεωρείται από τα δυσκολότερα μαθήματα για τους περισσότερους μαθητές σ’ όλο τον κόσμο.

Όμως σ’ αυτήν τη δύσκολη επιστήμη οφείλουν την ύπαρξή τους τα αυτοκίνητα, τα τρένα, τα αεροπλάνα, τα τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις και τόσα άλλα που κάνουν τη ζωή μας εύκολη. Είναι η βάση των θετικών επιστημών και για πολύ κόσμο είναι μαγική. Για  όσους ασχολούνται μαζί της  δεν αποτελεί κάτι μαγικό,  όμως τους έχει μαγέψει.
Η εισαγωγή των μαθηματικών  όμως  δυσκολεύει πολύ τα παιδιά, καθώς και η ορολογία που χρησιμοποιείται.
Έτσι ο ρόλος του δασκάλου της Φυσικής είναι καθοριστικός.

Θα πρέπει ο καθηγητής να επιστρατεύσει την ευρηματικότητα και τη φαντασία κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών του. Να τους κάνει να πιστέψουν ότι το μάθημα της  Φυσικής δεν είναι ένα μάθημα ξεκομμένο από την πραγματικότητα, φτιαγμένο για λίγους, αλλά εκείνο το μάθημα που μελετά αυτά που οι άνθρωποι είπαν και σκέφτηκαν για τη φύση και ασχολείται με την καθημερινή πραγματικότητα. Πρέπει να πείσει τους μαθητές του ότι η Φυσική ασχολείται με ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει στον κόσμο και άρα είναι το μάθημα εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στους νέους. Άλλωστε αξιόλογοι σύμμαχοί του σε αυτή την προσπάθεια είναι τα πειράματα  και οι υπολογιστές, έτσι ώστε το μάθημα να γίνεται προσιτό και τα παιδιά να βλέπουν τη μαγεία της Φυσικής.

Τι πιο ωραίο να μάθει ο μαθητής γιατί  ρίχνουμε  αλάτι στον παγωμένο δρόμο, γιατί  πάμε με πυραύλους στο φεγγάρι και όχι με ελικοφόρα αεροπλάνα με μεγάλη μηχανή, τι σημαίνει η φυγόκεντρη δύναμη τον έβγαλε από τη στροφή…
Ο καλός καθηγητής είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός ενώ το μάθημά του είναι μια θεατρική πράξη.

Μια επιτυχημένη παράσταση κρατά το κοινό της και οι ηθοποιοί πηγαίνουν κάθε φορά στο θέατρο με χαρά για μια ακόμη επιτυχία. Αντίθετα, μια αποτυχημένη παράσταση χάνει το κοινό της και οι ηθοποιοί πηγαίνουν βαριεστημένα στο θέατρο αφού ξέρουν ότι θα αποτύχουν για μια ακόμη φορά
Ασκήσεις που περιλαμβάνουν μια ιστορία με ένα πυροσβέστη, ένα ράφτη ή κάποιο γνωστό τραγουδιστή γίνονται επώνυμες  και κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών, αντιμετωπίζονται πιο φιλικά και μένουν περισσότερο χρόνο στη μνήμη τους.
Μην ξεχνάμε τα λόγια του Αϊνστάιν ότι η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση, και οι ευφυείς άνθρωποι  κάνουν ερωτήσεις,  αμφισβητούν τον εαυτό τους και τους άλλους  για να βρουν απαντήσεις.