Προσβάσιμη σελίδα

«Χριστουγεννιάτικο κάλεσμα» στον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Μια ιδιαίτερη συναυλία με Ύμνους του Αγίου Δωδεκαημέρου με την συνοδεία Ψαλτηρίου (Κανονάκι), με τον τίτλο «Χριστουγεννιάτικο Κάλεσμα», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Πολιούχου των Αθηνών.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο εκπροσώπησε πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Χρυσόπουλος, περιφερειάρχης της Α΄ Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών, παρών επίσης ήταν και ο ιεροδιάκονος του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών π. Δημήτριος Φωκιανός.

Στην έναρξη της εκδηλώσεως ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Καχρίλας, πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου, καλωσόρισε τους φιλόμουσους και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν πολλά μελωδικά «καλωσορίσματα» Βυζαντινής Μουσικής, από εδώ και πέρα στον Πολιούχο της Αθήνας.

Την αφήγηση των κειμένων και την μουσικολογική ανάλυση έκανε ο ιερομόναχος π. Θεοφάνης Δαρζέντας ενώ τους επίκαιρους Ύμνους έψαλλε ο μουσικολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Τσελαλίδης, η νεοσυσταθείσα 35μελής «Παιδική Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό την Διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Άκη Λιλιόπουλου, καθώς και ο Βυζαντινός Χορός του Ιερού Ναού υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού κ. Γεωργίου Δεμελή και τη συμμετοχή του Λαμπαδαρίου κ. Νικολάου Σταματιάδη.

Τέλος τιμώμενο πρόσωπο της συναυλίας για την πολυετή προσφορά του στην Ψαλτική τέχνη ήταν ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου, ο οποίος με την ερμηνεία του και την ψαλτική του τέχνη, μετέφερε τους παρευρισκομένους στα σοκάκια της «Πόλης».

Πρόσφατες
δημοσιεύσεις
Λόγος και Μέλος: Κυριακή Ε΄ Νηστειών
Τη υπερμάχω στρατηγώ...: επεξεργασία μέλους Δημοσθένης Φιστουρής
Μουσικές Φυλλάδες Κυριακής E’ Νηστειών (21/04/2024)
Το Σάββατο του Ακαθίστου στο Ιερό Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του προφήτου Ελισσαίου
Λόγος και Μέλος: Ιδιόμελα Τριωδίου παλαιού στιχηραρίου (Β')