Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τα Ψηφιακά Μέσα και την Ορθόδοξη Ποιμαντική, «Ύδωρ Ζων»

19 Ιουνίου 2018

Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τα Ψηφιακά Μέσα και την Ορθόδοξη Ποιμαντική, «Ύδωρ Ζων»

(2nd International Conference on Digital Media and Orthodox Pastoral Care) DMOPC18

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, Κολυμπάρι

18-21 Ιουνίου 2018

Θέμα Συνεδρίου 2018:

H Ψηφιακή Οικουμένη ως χώρος επαν-έκφρασης της Πεντηκοστής και του «ζώντος λόγου» του Αποστόλου Παύλου

Η «Πεμπτουσία» (www.pemptousia.gr), σε συνεργασία με το Orthodox Christian Network (OCN) από την Αμερική και  το Bogoslov από την Ρωσία συνεκάλεσε τον Μάιο του 2015 στην Αθήνα το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής DMOPC15 (www.dmopc15.com). 75 Ορθόδοξοι εισηγητές από 21 χώρες του κόσμου «συνήχθησαν επί το αυτό». Σκοπός τους ήταν να καταθέσουν την αγωνία τους, τη μαρτυρία τους και τη σκέψη τους αναφορικά με μία διάσταση της ανθρώπινης ζωής, η οποία δεν αφήνει πια σχεδόν κανέναν έξω: το Ψηφιακό Οικοσύστημα και τα Ψηφιακά Μέσα που το διαμορφώνουν. Αναδείχθηκαν από ειδικούς επιστήμονες, αλλά και από καθημερινούς εργάτες του Θείου Λόγου με διακριτή παρουσία στον ψηφιακό χώρο σημαντικότατα ζητήματα όπως:

  • Οι αρνητικές πλευρές της χρήσης των ψηφιακών μέσων και οι κίνδυνοι που απειλούν το ανθρώπινο πρόσωπο και τη σχέση του πιστού με το Θεό και την Εκκλησία.
  • Η ιεραποστολική πρόκληση και η διαμόρφωση αυθεντικής χριστιανικής συνείδησης μέσα από τα ψηφιακά μέσα
  • Ο ορθόδοξος μοναχισμός και η ασκητική παράδοση σε σχέση με τα ψηφιακά μέσα.
  • Η ανάγκη της κατάλληλης προετοιμασίας και των πνευματικών εφοδίων και η ποιμαντική ευθύνη
  • Η καλπάζουσα »ψηφιοποίηση» της ζωής σε όλα τα επίπεδα και η νέα ανθρωπολογία που αυτή δημιουργεί

Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όλης της Γης κάθε ζήτημα της ζωής, μικρό ή μεγάλο, θεωρείται πάντοτε κάτω από το Φως του Σταυρού και της Αναστάσεως. Κάτω από αυτό το Φως που οδηγεί τη ζωή και τη θεολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας οι 75 εισηγητές του πρώτου συνεδρίου για τα Ψηφιακά Μέσα και την Ορθόδοξη Ποιμαντική, έθεσαν τις βάσεις για την Ορθόδοξη θεώρηση της χριστιανικής ζωής μέσα στο Ψηφιακό Οικοσύστημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Εκκλησία συναντά την πρόκληση χρήσης της οικουμενικής γλώσσας επικοινωνίας για τη μετάδοση του ευαγγελικού λόγου. Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος προσέλαβε τη γλώσσα, τη νοοτροπία, τα σύμβολα και τις δυνατότητες του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού προκειμένου να καταστήσει την Ευαγγελική Αλήθεια, το πρόσωπο του Χριστού, προσιτό και οικείο σε όλη την τότε γνωστή Οικουμένη. Αυτό δεν έγινε ανώδυνα, χωρίς αντιδράσεις και ζυμώσεις. Πέτυχε όμως την αλλαγή της Ιστορίας και ξεκαθάρισε μια για πάντα ότι ο Ευαγγελικός Λόγος «ού δέδεται». Μπορεί και επιβάλλεται να χρησιμοποιεί η Εκκλησία τη γλώσσα κάθε γενιάς, αφού ο λόγος της είναι «Ύδωρ ζων».

Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική ανταπόκριση για την απήχηση του 1ου Συνεδρίου από όλους όσοι ασχολούνται με την Ποιμαντική των Ψηφιακών Μέσων στο χώρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και θεωρώντας ότι ωρίμασε πλέον ο καιρός για το επόμενο βήμα στην άρθρωση ενός αυθεντικού χριστιανικού λόγου στην πρόκληση αυτή των ημερών μας, προγραμματίσαμε τη σύγκληση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ψηφιακών Μέσων και Ορθόδοξης Ποιμαντικής, DMOPC18 – ΥΔΩΡ ΖΩΝ, από 18 έως και 21 Ιουνίου 2018, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.

Και στο Συνέδριο αυτό, διοργανωτής είναι η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ με την ευγενική συνεργασία διεθνών ιστοσελίδων όπως το Οrthodox Christian Network – OCN www.myocn.net και το Ancient Faith Radio www.ancientfaithradio.com από την Αμερική, το Zvornik-Tuzla www.eparhijazt.com από την Βοσνία, το Orthodoxie www.orthodoxie.com από την Γαλλία,το Orthodox heritage of Ukraine on Mount Athos www.athos-ukraine.com από την Ουκρανία,  το Basilica www.basilica.ro και το Doxologia www.doxologia.ro από την Ρουμανία, το Bogoslov www.bogoslov.ru και το Pravmir www.pravmir.ru από την Ρωσία, το Mitropolija Zagrebacka www.mitropolija-zagrebacka.org  από την Κροατία και άλλα τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σκοπός του δεύτερου συνεδρίου είναι να συνεχίσει δυναμικά αυτό που ξεκίνησε τον Μάϊο του 2015. Εκεί μπήκαν τα θεμέλια, τώρα πρέπει να χτισθεί το οικοδόμημα. Πρέπει να διευρυνθούν οι απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα που παραμένουν και διογκώνονται. Πρέπει να καταρτισθούν απτές και εφαρμόσιμες ποιμαντικές προτάσεις. Προτάσεις που να προσλαμβάνουν το ψηφιακώς ζειν και πράττειν μέσα από το πρίσμα της Ορθόδοξης Ανθρωπολογίας, του Χριστιανικού Ήθους και της Εκκλησιαστικής Ζωής. Έτσι ενώ στο Πρώτο Συνέδριο του 2015 αναδείχθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα, το Δεύτερο θα επικεντρωθεί στην συγκρότηση συμπαγούς θεολογικού λόγου, θα δώσει προτεραιότητα στην κατάθεση της εμπειρίας των διακονητών του Ευαγγελικού Λόγου στα Ψηφιακά Μέσα  και φιλοδοξεί να προχωρήσει στην κατάρτιση σαφών ποιμαντικών και τεχνικών κατευθύνσεων στη χρήση τους.

Η πρόκληση είναι μεγάλη, οι εξελίξεις και ο χρόνος πιεστικός, οι ποιμαντικές ανάγκες επιτακτικές. Στέρεη όμως και βαθειά είναι η πεποίθησή μας ότι ο Αγαθός Παράκλητος, η χάρις του Οποίου μας συνήγαγε στο Πρώτο Συνέδριο, θα ευλογήσει και θα ευοδώσει την πορεία και τους σκοπούς και του Δευτέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο, το πρόγραμμα και τους εισηγητές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.dmopc18.com

ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΤΕ EMAIL ΣΤΟ

d.iliopoulos@pemptousia.gr ή contact@dmopc18.com