Ερπετά, τα παρεξηγημένα πλάσματα της Δημιουργίας

24 Ιανουαρίου 2018
[Προηγούμενη δημοσίευση:https://www.pemptousia.gr/?p=181840]

Προκαλώντας, τώρα, κάποιους από σας που τους αρέσει η φύση, θα μου επιτρέψετε να σας παραθέσω μερικές φωτογραφίες μου από ζώα που δεν θεωρούνται “χαριτωμένα”, για μένα όμως είναι.

Κατ’ αρχήν, μια σαλαμάνδρα, αυτό το ζωάκι με τα έντονα χρώματα και τη σχετικά αργή κίνηση, πράγμα που μου επιτρέπει, κάθε φορά που τη συναντώ, να την παίρνω στα χέρια μου και να τη χαϊδεύω απαλά, προσέχοντας να μην αφαιρέσω το γλοιώδες στρώμα που της εξασφαλίζει την ζωτικής σημασίας γι αυτήν υγρασία στο δέρμα της (μετά, βέβαια, φροντίζω να πλένω τα χέρια μου -κάτι όχι δύσκολο στα γάργαρα ενδιαιτήματα της φανταχτερής “κυρίας”-, αφού, όταν νιώσει ότι απειλείται εκκρίνει μια τοξική ουσία, επιβλαβή για τους θηρευτές της, αλλά πολύ λίγο βλαβερή για τον άνθρωπο -το πολύ να σε πιάσει κανένα κόψιμο).

Πώς είπατε; Βρίσκετε αυτό το πλάσμα αηδιαστικό; Το χταποδάκι, όμως, που είναι το ίδιο γλοιώδες (και χωρίς έντονα χρώματα -για να τα λέμε όλα), μια χαρά το “τσακίζετε” ψητό στα κάρβουνα. Ναι, αλλά, όσο είναι ζωντανό, δεν το …χαϊδεύουμε, θα μου πείτε. Δεν ξέρετε τι χάνετε, θα σας απαντήσω. Εγώ και τα χταποδάκια χαϊδεύω και παίζω μαζί τους, πριν τα αφήσω πάλι ελεύθερα να πάνε στη …μαμά τους!
Η φωτογραφία τραβήχτηκε κάτω από ένα προσιτό μικρό καταρράκτη της Ζήρειας:

Για να τελειώσουμε με τα αμφίβια, ορίστε ένα βατραχάκι στον Ερύμανθο, στις όχθες του ποταμού Τεθρέα:

Ας πιάσουμε τώρα τα ερπετά, με πρώτο ένα σαμιαμίδι, που ξετρύπωσε κάτω από το ψυγείο, κατά τη μετακόμιση της κόρης μου από την Πάτρα, που τελείωσε τις σπουδές της, πίσω στο Ξυλόκαστρο:

Ακολουθεί μια σαύρα (γουστέρα), στο τραπέζι της πίσω βεράντας μας:

Και πάλι στην πίσω βεράντα μας, μια τρανόσαυρα (όπως λέει και τ’ όνομά της, είναι η μεγαλύτερη σαύρα της Ελλάδας):

Μια γουστέρα του Ταύρου, έξω από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου, μετά από κάποιο σεμινάριο που είχαμε εκεί, δεν διέφυγε της προσοχής μου:

Και τελειώνουμε με τις σαύρες με μια …μεγάλη “σαύρα” από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, γνωστή με το όνομα κροκόδειλος:

Στα ερπετά ανήκουν κι οι χελώνες, όπως αυτή η κρασπιδωτή χελώνα, πάνω από το νεκροταφείο της Καισαριανής:

Ορίστε και μια θαλάσσια χελώνα, στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς:

Για την κατηγορία των ερπετών που λέγεται φίδια, έχω ξεχωριστή ανάρτηση (βλ. εδώ), από την οποία σας παραθέτω μια σαΐτα, φωτογραφημένη στους πρόποδες του Βουνού της Παναγίας, πάνω από το χωριό Καμάρι Ξυλοκάστρου…

…και ένα νερόφιδο, στο φαράγγι της Φόνισσας, στο Ξυλόκαστρο, σε κανονική φάση και σε φάση που κάνει το …ψόφιο, σαν μοναδικό τρόπο άμυνας σε περίπτωση απειλής:

Ακολουθεί ένα μαλάκιο, που δεν είναι άλλο από ένα κοινό σαλιγκάρι, στο Κάτω Λουτρό Κορινθίας:

Αυτός ο γεωσκώληκας αφρατεύει πολύ το χώμα των γλαστρών μου στο Ξυλόκαστρο και με γλυτώνει από αρκετό σκάλισμα:

[Συνεχίζεται]